H Stroytransgaz ανάδοχος της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του South Stream
H Stroytransgaz ανάδοχος της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του South Stream
H Stroytransgaz ανάδοχος της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του South Stream
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA, ο κ.Ίνκοφ, εξηγώντας τα κριτήρια επιλογής της αναδόχου, διευκρίνισε ότι η ρωσική Stroytransgaz διαθέτει πολύ σημαντική εμπειρία στην κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ ο άλλος εταίρος της κοινοπραξίας η βουλγαρική “Gazproekt Yug”, ιδρύθηκε από εταιρείες με εμπειρία σε έργα υποδομής και έργα πολιτικού μηχανικού (Glavbolgarstroy, Promishleno Stroitelstvo Holding, Technoexportstroy, Ponsstroyengineering και PST Holding). Περίπου 110 βουλγαρικοί φορείς θα είναι υπεργολάβοι και με βάση το δεδομένο αυτό υπολογίζεται σε 7500 άτομα το προσωπικό που θα εμπλακεί στο έργο.
“Η επιλογή καλού αναδόχου είναι μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την υλοποίηση του South Stream” δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Έργου της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, Λεονίντ Τσουγκούνοφ. “Για τον λόγο αυτό συμφωνήσαμε με την Bulgarian Energy Holding (σ.σ. η κρατική επιχείρηση ενέργειας της Βουλγαρίας) να υπάρξει ένας ενιαίος ανάδοχος στη Βουλγαρία, επειδή το έργο είναι σύνθετο και περίπλοκο” πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Gazprom σημείωσε ότι στόχος της διαδικασίας ήταν να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή τιμή, προσθέτοντας ότι είναι χαμηλότερη από την τιμή που είχε ανακοινωθεί στα έγγραφα του δημόσιου διαγωνισμού, αρνούμενος πάντως να την αποκαλύψει, επικαλούμενος το απόρρητο των πληροφοριών. Ο κ. Τσουγκούνοφ διευκρίνισε ότι η τιμή για τον αγωγό φυσικού αερίου περιλαμβάνει τις συμβάσεις για την παράδοση του εξοπλισμού, που δεν έχουν υπογραφεί ακόμη στο σύνολό τους. “Το κόστος του έργου South Stream στη Βουλγαρία δεν θα ανακοινωθεί πριν συναφθεί και η τελευταία σύμβαση” είπε.
Όσον αφορά το κόστος του εφοδιασμού με φυσικό αέριο μέσω του South Stream, ο κ.Τσουγκούνοφ διευκρίνισε πως λόγω του ότι η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα κατά μήκος του αγωγού, η τιμή θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές που θα ισχύσουν σε άλλες χώρες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός.
“Ο αγωγός South Stream είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν αναπτυχθεί στη Βουλγαρία τις τελευταίες δεκαετίες και η υλοποίησή του θα αυξήσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας τις οδούς προμήθειας από τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης” δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgarian Energy Holding, Ιβάν Γιόντσεφ.
Ο κ. Γιόντσεφ υπενθύμισε ότι ο South Stream υλοποιείται στη βάση της αρχής χρηματοδότησης έργων κατά 30% από τις χώρες και κατά 70% μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης. Η βουλγαρική συμμετοχή στη χρηματοδότηση θα προέλθει από ένα εταιρικό δάνειο διάρκειας 22 ετών, με επιτόκιο 4,25%. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προκατασκευαστικές εργασίες που έγιναν το 2013, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μία θετική απόφαση όσον αφορά την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στη βουλγαρική επικράτεια. “Η προετοιμασία του τεχνικού σχεδιασμού και οι δραστηριότητες σχετικά με τον τελικό συντονισμό των λεπτομερών σχεδιασμών βρίσκονται στην τελική του φάση” είπε.
Η ρωσική Stroytransgaz
Κύριος μέτοχος της “Stroytransgaz”, με μερίδιο 63%, είναι ο Όμιλος “Volga Group”, που ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία. Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων Novinite, περιλαμβάνεται στα πρόσωπα της λίστας κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στα μέσα Μαρτίου. Θεωρείται ως ο έκτος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία, σύμφωνα με το “Forbes” και διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2013. Συνολικά 11 εταιρείες από την Αυστρία, την Ιαπωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ινδία, τη Ρωσία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία έλαβαν μέρος σε αυτόν.
Παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επαναδιαπραγμάτευση των διμερών συμφωνιών, που αφορούν την κατασκευή του South Stream, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατασκευή του αγωγού στα τμήματά του, που θα διέρχονται από τα εδάφη της Βουλγαρίας και της Σερβίας, θα αρχίσει τον προσεχή Ιούλιο.
Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει και μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της διαδικασίας “EU Pilot” (διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών-μελών σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας), προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της βουλγαρικής ενεργειακής νομοθεσίας.
Ο κ.Ίβκοφ της “South Stream Bulgaria” διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τη βουλγαρική νομοθεσία, η οποία, όπως είπε, είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Facebook Comments