Σε δελτίο της προς τους επενδυτές η Goldman Sachs εκθέτει τις προβλέψεις της για την πορεία του ευρώ αναλογικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δείξει ούτε σε αυτή τη συνεδρίαση ότι είναι έτοιμη να πάρει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις προκειμένου να πολεμήσει αποτελεσματικά το χαμηλό πληθωρισμό.

«Εάν η συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δείξει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ακόμη και αν δεν αποφασίσει ένα νέο πακέτο χαλάρωσης ίσως είναι αρκετό προκειμένου να καταρρίψει την ψυχολογία των επενδυτών ότι το ευρώ είναι έτοιμο να πάει μόνο πάνω. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δούμε την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό φέρνοντας το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού ένα βήμα πιο κοντά. Εάν αντίθετα δούμε την ΕΚΤ να μεταμορφώνεται από «λύκο σε πρόβατο» περικόπτοντας μόνο τα επιτόκια της, τότε μία ενδεχόμενη έντονη πτωτική κίνηση για το ευρώ αναμένεται να είναι περιορισμένη. Φυσικά ιδιαίτερα κρίσιμη πρόκειται να είναι και η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ μετά τις ανακοινώσεις».

Τα μοντέλα της Goldman Sachs δείχνουν ότι το ζεύγος νομισμάτων που πρόκειται να επηρεαστεί περισσότερο από μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι το EUR/GBP, με την ισοτιμία να αναμένεται να βρεθεί μεταξύ του 0.7000 και 0.7600 κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις της τράπεζας για τη τιμή στόχο στο δωδεκάμηνο στο 0.7900.

Facebook Comments