Πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στις 5 το απόγευμα (ώρα Αθήνας) η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, κατά την οποία αναμένεται η έγκριση της δανειακής δόσης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σκληρή κριτική από μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου στα στελέχη του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα, και ειδικά για το γεγονός ότι ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά της, η Ελλάδα ακόμα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.

Ένα σημείο μεγάλης κριτικής αναμένεται ότι θα είναι ο χρόνος διάρκειας της τελευταίας επιθεώρησης, οπότε –όπως τονίστηκε στο «Εθνος»- θα αναγκαστούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

Πάντως, η νέα δόση του δανείου δεν κινδυνεύει, είπε πηγή του ΔΝΤ στο «Ε».

Ο κ. Τόμσεν παρέδωσε την έκθεση του στα μέλη του Δ.Σ. πριν από δύο εβδομάδες. Σ αυτήν, ενώ κάνει λόγο για πρόοδο, φέρεται να καταγράφει μεγάλες ανησυχίες και για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να διαβεβαιώσουν το Ταμείο ότι το Πρόγραμμα θα εξασφαλιστεί χρηματοδοτικά μέχρι το τέλος του, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2016.

Το Ταμείο δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των Βρυξελλών και πιστεύει ότι θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους όπως εκφράστηκαν το Νοέμβριο του 2012.

Η έκθεση βιωσιμότητας είναι εξασφαλισμένη ακριβώς λόγω της υπόσχεσης των Ευρωπαίων για κάλυψη των όποιων κενών.

Το Ταμείο δείχνει να μην εμπιστεύεται την πολιτική εξόδου στις αγορές που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πέτυχε όταν επιχειρήθηκε, τον περασμένο μήνα. Ο λόγος της ανησυχίας είναι τα επιτόκια, τα οποία είναι πολύ πιο υψηλά από τα επιτόκια των δανειστών.

Το Ταμείο πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη 0,6% για τη φετινή χρονιά και προειδοποιεί για την ανάγκη να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», η Αθήνα έκανε γνωστό στο Ταμείο ότι δεν συμφωνεί με πολλά σημεία της έκθεσης και δεν πρόκειται να λάβει τα όποια μέτρα ζητά το Ταμείο μέσω της έκθεσης αυτής.

Επίσης, η ομάδα του Ταμείου που ασχολείται με την Ελλάδα κάνει γνωστή την πρόθεσή της για συζήτηση του ασφαλιστικού στην επόμενη επιθεώρηση, ένα θέμα που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Facebook Comments