Οι «πονοκέφαλοι» της Μέρκελ
Η επιλογή προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν αναδεικνύεται σε θέμα γοήτρου για τη Μέρκελ
Η επιλογή προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν αναδεικνύεται σε θέμα γοήτρου για τη Μέρκελ
Το πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι πιο σύνθετο με πολλές άγνωστες παραμέτρους που θα πρέπει να συνυπολογίσει: την επιλογή προσώπων στις άλλες θέσεις ευθύνης της ΕΕ και τον κυβερνητικό της εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που αύξησε για πρώτη φορά το ποσοστό του σε ευρωπαϊκές εκλογές και ζητά τώρα να «εξαργυρώσει» την επιτυχία του και την εξασφάλιση συναινετικού κλίματος με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Διλήμματα
Οι έχοντες ισχυρή μνήμη δεν ξεχνούν ότι η Μέρκελ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, την «έφερε» στον τότε σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και επέβαλε τον Μανουέλ Μπαρόζο ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή τη φορά η Μέρκελ βρίσκεται η ίδια σε δύσκολη θέση. Εάν δεν κλείσει, έτσι όπως το θέλει, το κεφάλαιο του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινδυνεύει να υποστεί πλήγμα η εικόνα της ως «καγκελαρίου της Ευρώπης». Η εκλογική συντριβή του βρετανού πρωθυπουργού αναδεικνύεται και σε δικό της πρόβλημα. Στο συμβούλιο κορυφής ο Κάμερον, γνωστός για την αρνητική του στάση στο πρόσωπο Γιουνκέρ, αναζήτησε υποστηρικτές. Η απόφαση θα ληφθεί τελικά με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, αλλά εάν η πλάστιγγα γύρει σε άλλον υποψήφιο, τότε η Μέρκελ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει οριστικά την υποψηφιότητα Γιουνκέρ. «Είναι διαφορετικό να έχεις απέναντί σου έναν μόνον κι άλλο περισσότερους», παραδέχθηκε αμέσως μετά το συμβούλιο κορυφής.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι επιλογές που έχει η Άγκελα Μέρκελ είναι η μια χειρότερη από την άλλη. « Ή θα εξοργίσει την πολιτική της οικογένεια αφήνοντας ξεκρέμαστο τον Γιουνκέρ ή θα εξοργίσει τους ευρωπαίους εταίρους της σε περίπτωση που αποφασίσει να δώσει αγώνα για να διαλύσει τους ενδοιασμούς τους».
Και σοσιαλδημοκράτης επίτροπος;
Η επόμενη δοκιμασία σχετίζεται με τον κυβερνητικό της εταίρο SPD. Επειδή φαίνεται να εξανεμίζονται οι πιθανότητες ανάδειξης του Μάρτιν Σουλτς σε πρόεδρο της Κομισιόν, οι Σοσιαλδημοκράτες τον θέλουν επίτροπο και μάλιστα με χαρτοφυλάκιο της επιλογής του. Πολλοί χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί έχουν εκφράσει την απορία τους γι αυτήν την ιδιαίτερη μεταχείριση.
Μιλώντας στο reuters, ο Μίχαελ Φουξ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης υπενθύμισε τη «γενναιοδωρία» της Μέρκελ στη συμμετοχή σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνησή της, διερωτώμενος γιατί θα πρέπει η Γερμανία να έχει και επίτροπο σοσιαλδημοκράτη. Οι πιθανότητες συναίνεσης είναι ελάχιστες.
Οι κάλπες ενίσχυσαν και τα δύο κόμματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να εμφανίζονται ως νικητές και να προβάλουν αξιώσεις. Επιπλέον το SPD, με ούριο τον πολιτικό άνεμο από τις ευρωεκλογές, θέλει να κάνει δύσκολη τη ζωή της καγκελαρίου. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πού θα καθίσει η «μπίλια». Πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έσπευσε να ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλιστών και δεν θα δεχθεί κανέναν άλλο υποψήφιο και ότι στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ως προέδρου της Κομισιόν, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα μιλήσει στα γαλλικά για να δώσει στους Γάλλους το συναίσθημα ότι η γλώσσα τους έχει σημασία στην ΕΕ.
Facebook Comments