Κερδοφόρο ήταν το α τρίμηνο του έτους για τον Όμιλο της Attica Bank καθώς το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε με κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζηµίας 25,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίµηνο του 2013. Αντίστοιχα το µετά φόρων αποτέλεσµα κατέγραψε κέρδος ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζηµίας 18,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα κέρδη προ προβλέψεων και προ φόρων διαµορφώθηκαν σε 21 εκατ. ευρώ έναντι ζηµίας 10 εκ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Τα συγκεντρωτικά λοιπά έσοδα µετά από φόρους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το παραγόµενο εσωτερικό κεφάλαιο της Τράπεζας για την εξεταζόµενη περίοδο, ανήλθαν σε κέρδος 4,7 εκατ. ευρώ έναντι ζηµίας 12,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση.

Αναλυτικά, τα ίδια κεφάλαια του Οµίλου διαµορφώθηκαν σε 414,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ενεργητικού του Οµίλου ανήλθε σε 4,03 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης των µη εξυπηρετούµενων δανείων (>90 ηµερών) σε σχέση µε το σύνολο των χορηγήσεων διαµορφώθηκε κατά την 31/03/2014 σε 24,6%. Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 31/03/2014 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται σε 19 εκ. ευρώ περίπου.

Οι σωρευµένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 455 εκατ. ευρώ έναντι 374 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίµηνο του 2013. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών (IFRS-7) από σωρευµένες προβλέψεις την 31/03/2014 διαµορφώθηκε σε 49,2%.

Οι καθαροί τόκοι για τον Όµιλο ανήλθαν σε 28,3 εκατ. ευρώ και εµφανίζουν θεαµατική αύξηση έναντι του τριµήνου του 2013 ως αποτέλεσμα της μείωσης μεταξύ άλλων, του κόστους καταθέσεων και της απεµπλοκής της Τράπεζας από τον έκτακτο µηχανισµό παροχής ρευστότητας (E.L.A.).

Το σύνολο των εσόδων για τον Όµιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 41,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µεγάλη αύξηση έναντι του τριµήνου του 2013. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαµορφώθηκε σε 11,8%, σηµαντικά υψηλότερα από τους δείκτες που έχει θέσει ως ελάχιστο όριο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Η Attica Bank, μετά την επίτευξη του στόχου της κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών και της πλήρους ανακεφαλαιοποίησής της από ιδιωτικά κεφάλαια που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013, έχει ήδη υποβάλει σχέδιο κάλυψης των νέων κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης άσκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύτηκε το Α ́τρίμηνο του 2014. Τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του Α τριμήνου 2014 της Attica Bank αποτυπώνουν τα θετικά αποτελέσματα των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάνωσης, πιστοποιούν την ορθότητα των εκτιμήσεων που είχαν διατυπωθεί βάσει του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Τράπεζας και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα της Attica Bank, με τη στήριξη και του βασικού μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕ∆Ε να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία της».

Facebook Comments