Ελάφι, το οποίο θεωρείται είδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης, πυροβόλησαν και σκότωσαν άγνωστοι στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», το άτυχο ζώο εντοπίστηκε νεκρό από διερχόμενο οδηγό και όπως διαπιστώθηκε, έφερε τραύματα στο λαιμό, από πυροβόλο όπλο, από τα οποία προήλθε και ο θάνατός του.

Ο πληθυσμός του ελαφιού (Cervus elaphus) έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό -περίπου 600 άτομα συνολικά στην Ελλάδα- ώστε το είδος να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και να χαρακτηρίζεται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του ο «Αρκτούρος» απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μη μένουν αμέτοχοι απέναντι σε τέτοια γεγονότα και εφόσον υποπίπτουν στην αντίληψή τους περιστατικά θανάτωσης άγριων ζώων, να τα καταγγέλλουν άμεσα στις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται, ότι στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, αναφέρεται ότι σήμερα, ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός ελαφιού, 20-30 ατόμων, ζει στα δάση της Ροδόπης. Στην Πάρνηθα ζει σε ελεύθερη κατάσταση ένας πληθυσμός μερικών εκατοντάδων ατόμων, που προήλθε από άτομα που εισήχθησαν από τη Δανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία τον περασμένο αιώνα.

Στην Ήπειρο επιβιώνει ένας οριακός πληθυσμός, περίπου 10 ατόμων, στην παραποτάμια περιοχή των ποταμών Άραχθου και Καλαρίτικου, στην ευρύτερη περιοχή Ραφταναίων – Πραμάντων του νομού Ιωαννίνων, από προηγούμενη εισαγωγή του Υπουργείου Γεωργίας, με άτομα από το εκτροφείο Κουρί Κοζάνης.

Facebook Comments