Τον προβληματισμό του για την πρόσφατη αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε μια θετική εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν έναν ισχυρό ρυθμό οικονομικής επέκτασης, ο οποίος επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το ισχυρό κυκλικό momentum και η διαρκής μείωση των οικονομικών αδυναμιών ενισχύουν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του κάτω αλλά κοντά στο 2%. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ωστόσο πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελεί μια πηγή ανησυχίας, η οποία απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για το μεσοπρόθεσμο outlook της σταθερότητας των τιμών. Ο ίδιος επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει ως στόχο τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά αναγνωρίζει πως είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στοχεύσουμε τις συναλλαγματικές μας ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς λόγους. Επιβεβαιώνουμε την δέσμευση μας για καθαρή επικοινωνία της νομισματικής μας πολιτικής, αποφυγή εσωστρεφών πολιτικών και διατήρηση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Facebook Comments