Το come-back των ελληνικών CDS
Το come-back των ελληνικών CDS
Οπως τονίζεται, λίγοι θρήνησαν την εξαφάνιση των ελληνικών CDS από τις χρηματοπιστωτικές αγορών, όταν ενεργοποιήθηκαν τον Μάρτη του 2012 , μετά το PSI. Οι πολιτικοί επιτέθηκαν στα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία υποστηρίζοντας ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ευρω-περιφέρειας, ενώ οι επενδυτές ανησυχούσαν πως τα συμβόλαια δεν αξίζουν τα χρήματα που δαπάνησαν για την αγορά τους, μετά την αποκάλυψη ελαττωμάτων και ασαφειών.
Το Reuters σημειώνει πως αν και τα ελληνικά CDS έχουν αρχίσει και πάλι να διαπραγματεύονται, η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κερδοσκοπικές θέσεις στα ομόλογα, δεν αφήνει τους όγκους να πάρουν τα «πάνω» τους.
«Λίγο ή πολύ η πλειοψηφία των dealers δίνουν τιμές για τα ελληνικά CDS, αλλά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο επίπεδο των ένδοξων ημερών, καθώς υπάρχει πλέον η απαγόρευση» τονίζει ο Πωλ ΜακΝαμάρα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GAM. «Η αγορά ευρωπαϊκών CDS έχει σχεδόν πεθάνει. Τα CDS δεν αποτελούν πλέον καλό δείκτη για το ελληνικό πιστωτικό ρίσκο» πρόσθεσε. «Αποτελούν περισσότερο επενδυτική περιέργεια παρά οτιδήποτε άλλο».
Με βάση τα στοιχεία της Markit, το ελληνικό 5ετες CDS τιμολογείται στις 17 μονάδες upfront, κάτι που σημαίνει πως στοιχίζει 1,7 εκατ. ευρώ σε έναν επενδυτή να ασφαλιστεί για ονομαστικό χρέος 10 εκατ. ευρώ.
«Υπάρχουν κάποιες τιμές για ελληνικά CDS, αλλά η αγορά παραμένει πολύ μικρή» δήλωσε η Ελι Ελ Χάγεκ επικεφαλής αγορών της HSBC. « Τα CDS τείνουν να διαπραγματεύονται έντονα όταν οι χώρες έχουν προβλήματα και αυτή την στιγμή δεν συμβαίνουν πολλά στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Όταν τα ελληνικά CDS ενεργοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια, ο όγκος ξεπερνούσε τα 3,2 δισ. δολάρια, τώρα δεν ξεπερνούν 3 εκατ. Είναι ακόμα νωρίς, σημειώνει το Reuters, αλλά κανείς δεν αναμένει μία γρήγορη ανάκαμψη του όγκου. Σε γενικές γραμμές, η κίνηση στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών CDS έχει ατονίσει μετά από την απαγόρευση της ΕΕ το Νοέμβριο του 2012
Facebook Comments