Και αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει αυτό που καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει ποτέ, δηλαδή να μειώσει ένα από τα επιτόκιά της κάτω από το μηδέν
Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει αυτό που καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει ποτέ, δηλαδή να μειώσει ένα από τα επιτόκιά της κάτω από το μηδέν
Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη βρετανική… διάθεση, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας κερδίζει έδαφος.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρωζώνης, για να αντιμετωπιστεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, την περασμένη εβδομάδα, το «ολέθριο αρνητικό σπιράλ» του χαμηλού πληθωρισμού και τους αυστηρούς περιορισμούς στον δανεισμό.
Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, προτίθεται να στηρίξει την πρόταση της ΕΚΤ να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις στις αδύναμες περιοχές της ευρωζώνης, αλλά δύσκολα θα συμφωνήσει σε μία μείωση των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο γύρο παροχής χαμηλότοκων δανείων, γνωστά ως LTROs, ή πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης , σύμφωνα πληροφορίες των Financial Times. Οι τράπεζες θα μπορούν έτσι να δανειστούν όσο θέλουν από την κεντρική τράπεζα, με τη μορφή φθηνών δανείων μεγάλης διάρκειας.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μια μείωση κατά 10 ή 15 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και θα συνοδευτεί με μείωση στα αρνητικά του επιτοκίου καταθέσων (σήμερα στο 0%).
Μια κίνηση μείωσης των καταθετικών επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος θα οδηγήσει τις τράπεζες να προτιμήσουν να δώσουν δάνεια παρά να… παρκάρουν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές θα οδηγήσει σε αποδύναμωση του ευρώ.
Στο 0,7%, ο πληθωρισμός στης ευρωζώνης, είναι ανησυχητικά χαμηλός και ,πολύ κάτω του στόχου της ΕΚΤ, δηλαδή το 2% περίπου
Την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τις αποπληθωριστικές πιέσεις, με τις προβλέψεις για το 2016 να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο ως προς το την περαιτέρω πολιτικής της.
Facebook Comments