Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η σημερινή εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.

Τα έργα εντάσσονται στο fast track έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η προετοιμασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς και ότι με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για τα δώδεκα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCIs) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).

Αναλυτικά, τα έργα είναι:

Ηλεκτρική Ενέργεια

– NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη).

1. Διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector.

2. Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα).

3. Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.

Φυσικό Αέριο

4. IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora.

5. Σταθμός μόνιμης ανάστροφης ροής στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula.

6. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη- INGS LNG Greece.

7. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου- Aegean LNG import terminal.

8. Εγκατάσταση αποθήκευσης στην περιοχή της Καβάλας.

9. Αγωγός ΤΑΡ.

10. Αγωγός ITGI.

11. Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα, μέσω Κρήτης.

12. Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

Με την ένταξη των έργων στο fast track, τη διευκόλυνση και τον συντονισμό της διαδικασίας χορήγησης αδειών, θα αναλάβει στο εξής, ως αρμόδια εθνική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να διασφαλιστούν ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης αδειών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το εμπορικό κέντρο «The Mall» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του έχει κρίνει παράνομη την άδεια του εμπορικού κέντρου (εκδόθηκε το 2003 με νόμο για την ολυμπιακή φιλοξενία) καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Facebook Comments