Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φθάνει σήμερα στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Ευρώπη που θα καταλήξει με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η ενίσχυση της έντασης με τη Ρωσία, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα είναι παρούσες σε κάθε σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα, από την Πολωνία μέχρι τη Νορμανδία, περνώντας από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στη Βαρσοβία στις εκδηλώσεις της 25ης επετείου των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Πολωνία.

Αναμένεται να διαβεβαιώσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την «προσήλωση» της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και να τονίσει «την ανάγκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών», εξήγησε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Παρόντες στη Βαρσοβία θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και πολλοί πολιτικοί ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει στην Πολωνία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο είναι πιθανόν να συζητήσουν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Άλλωστε, ο βοηθός του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ντέρεκ Σόλετ δήλωσε χθες στο Κίεβο ότι συζήτησε με τις ουκρανικές αρχές για τη «χορήγηση βοήθειας ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση των αμυντικών δομών της Ουκρανίας».

Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη σε διάστημα δύο μηνών

Facebook Comments