Εντείνονται οι πιέσεις για δράση από την ΕΚΤ, μετά το σοκ του πληθωρισμού
Εντείνονται οι πιέσεις για δράση από την ΕΚΤ, μετά το σοκ του πληθωρισμού
Εντείνονται οι πιέσεις για δράση από την ΕΚΤ, μετά το σοκ του πληθωρισμού
Τα νέα αυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό όχι μόνο είναι πολύ κάτω από το στόχο του (κοντά στο) 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ και στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2009, αλλά δείχνει πως έχει πτωτική τάση.
Η πιθανότητα για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μιας ριζοσπαστικής κίνησης για τη μείωση ενός από τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας κάτω από το μηδέν, έχει αυξηθεί σημαντικά εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι επίσης αναμένεται να ανακοινώσει προτάσεις για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ, η ΕΚΤ εκπονεί σχέδιο 40 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης με ευνοϊκούς όρους εφόσον δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν τις πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εύρος του προγράμματος θα κινείται από τα 40 έως τα 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Societe Generale, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με το επίπεδο να παραμένει επικίνδυνα κάτω του 1%, ενισχύει την ανάγκη για την πιο τολμηρή δράση από την ΕΚΤ.
Το κλίμα στη Φρανκφούρτη έρχεται σε αντίθεση με τη συζήτηση που κυριαρχεί στη Βρετανία , όπου η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να συζητά την αύξηση των επιτοκίων, μετά τα σημάδια ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε ελάχιστα κατά το πρώτο τρίμηνο και η τελευταία απογοήτευση γύρω από τον πληθωρισμό θα πυροδοτήσει ανησυχίες για αρνητικό σπιράλ πίεσης των τιμών και σφικτές πιστωτικές συνθήκες .
Μία τέτοια αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, καταστρέφοντας τη ζήτηση και αυξάνοντας του βάρος του χρέους στην ευρω-περιφέρεια.
Ο πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις γερμανικός πληθωρισμός τον Μάιο έχει ήδη εντείνει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα πιο αδύναμα κράτη μέλη, τα οποία προσπαθούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας, που είναι γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QΕ), δεν αναμένεται αυτό το μήνα. Αλλά με την ΕΚΤ να αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα συμβατικά εργαλεία για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Ντράγκι θα σηματοδοτήσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω και πιο δραστικά μέτρα.
Η BNP Paribas υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρητορική του αύριο: «Ακόμη και αν η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε QE σε αυτό το σημείο, οι επίμονα πτωτικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό αποτελούν ισχυρό επιχείρημα για τον Ντράγκι να επικοινωνήσει ένα σαφές βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζει .
Καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης συνδέεται με την ισχύ του ευρώ, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα πιο «επιθετικά» μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το μέτρο της αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι η Fed να αρχίζει να συζητά την αύξηση των επιτοκίων.
Η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αποδυναμώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, τονίζει η Commerzbank, και «κλείνει» το παράθυρο της ευρωζώνης για QE.
Facebook Comments