Βαριές χρηματικές ποινές επέβαλε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς σε πρώην διευθυντικά και διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής, σε σχέση με τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Η έρευνα, που είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξάγει μέχρι σήμερα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και άρχισε η αποστολή των επιστολών στους επηρεαζόμενους πρώην τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολές θα παραλάβουν όλα σχεδόν τα πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη των δύο τραπεζών, όπως επίσης και όλα τα πρώην μέλη των δύο διοικητικών συμβουλίων.

Οι χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί ξεπερνούν σε μερικές περιπτώσεις τις €300 χιλ.

Οι ποινές στους επηρεαζόμενους επιβλήθηκαν διότι εκ της θέσης τους δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα, τόσο στους οικονομικούς λογαριασμούς, όσο και στα ενημερωτικά δελτία.

Η πρόεδρος της επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch, επιβεβαίωσε την αποστολή των επιστολών, όπως επίσης και την επιβολή χρηματικών προστίμων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της αποστολής των επιστολών η ΕΚ θα εκδώσει εμπεριστατωμένη ανακοίνωση.

Σημείωσε ότι είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξάγει η ΕΚ και αφορά στη μεγάλη έκθεση των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής σε ελληνικά ομόλογα.

Επεσήμανε ότι κάποιες υποθέσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, καθώς εξετάζεται αν προκύπτουν και ποινικές υποθέσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΚ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους €160 χιλ. στην Τράπεζα Κύπρου και €300 χιλ. σε αριθμό πρώην συμβούλων της, εντοπίζοντας παραβάσεις της νομοθεσίας για κατοχή εμπιστευτικών πληροφοριών σε σχέση με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου μετά το Δεκέμβριο του 2009.
 

Facebook Comments