Ο Λευκός Οίκος πρότεινε σήμερα Τετάρτη έναν προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει σημαντικά το έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αναγκάζοντας τους εκατομμυριούχους να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους και θέτοντας σε εφαρμογή περικοπές δαπανών οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις λεγόμενες ‘αυτόματες’ περικοπές που άρχισαν να ισχύουν τον περασμένο μήνα.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπαράκ Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2014 προβλέπει ότι όσοι έχουν εισοδήματα 1 εκατομμυρίου δολαρίων και πάνω ετησίως θα καλούνται να εισφέρουν σε φόρους τουλάχιστον το 30% των εσόδων τους μετά τα έξοδά τους σε αγαθοεργίες, επισήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η αύξηση αυτή, μαζί με τις περικοπές δαπανών που προβλέπονται και τη θέσπιση ορίου 28% στις φοροαπαλλαγές για τους πιο υψηλά αμειβόμενους, προβλέπεται ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο 2,8% του ΑΕΠ ως το 2016, είπαν ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το έλλειμμα του αμερικανικού δημοσίου προβλέφθηκε ότι θα φθάσει το 5,3% φέτος, σύμφωνα με το Γραφείο του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό, έναν ανεξάρτητο φορέα ελέγχου.
Ο Ομπάμα πρόκειται να δώσει στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού του στις 11:15 ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ (18:15 ώρα Ελλάδας) και να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με αυτόν.

Ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν ο προϋπολογισμός των Δημοκρατικών να επικυρωθεί από το Κογκρέσο και να εκτελεστεί. Όμως ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι, παρά την αντίσταση που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις αυξήσεις φόρων, ελπίζουν ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας για την μείωση του ελλείμματος.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην Ρεπουμπλικανική πλευρά. . . στην Γερουσία τουλάχιστον, κι οι οποίοι λένε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια ελπίδα ότι υπάρχει ένας δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαχωρίζει την θέση του από την πολυετή παράδοση στην αμερικανική πολιτική ο πρόεδρος να παρουσιάζει έναν ‘ιδεατό’ προϋπολογισμό. Αντ αυτού, προσπαθεί να επιτύχει την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο να διευθετηθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική λόγω της διένεξης με τους αντιπάλους του στο Καπιτώλιο.
Για να το επιτύχει, ο Ομπάμα προτείνει μια παραχώρηση που έχει εξοργίσει πολλούς από τους υποστηρικτές του: την υιοθέτηση ενός πιο περιοριστικού συστήματος μέτρησης του πληθωρισμού και άλλων στοιχείων ώστε να υπολογίζονται οι αυξήσεις που δίνονται στους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.

Ένα από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν να μειωθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι δικαιούχοι. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται να προστατεύσει ορισμένους από τους πιο ευάλωτους δικαιούχους η πρόταση έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από τους Δημοκρατικούς, οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και ηλικιωμένους.

Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός που προτείνει αντιμετωπίζει κατά τα φαινόμενα αντιστάσεις οι οποίες είναι αδύνατο να ξεπεραστούν από μέρους των Ρεπουμπλικάνων—οι οποίοι αντιτίθενται σε κάθε αύξηση φόρων. Η ελπίδα του Δημοκρατικού προέδρου είναι να καταφέρει να συμπήξει μια συμμαχία μελών του Κογκρέσου που επιδιώκουν την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, κάτι που οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν απίθανο.

Ο Ομπάμα έχει καλέσει 12 εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους σε δείπνο στο Λευκό Οίκο σήμερα σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις τους. Το ερώτημα είναι «εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποδειχθεί ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν μαζί μας το πιο σημαντικό πράγμα, όπως λένε εκείνοι, σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος».

Facebook Comments