Στη μάχη με τον καρκίνο υπέκυψε, σε ηλικία 58 ετών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Το θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της χώρας Νίκολα Μαντούρο, κάνοντας λόγο για στιγμή «βαθιάς θλίψης».

«Λάβαμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο στα μέσα του 2011, επέστρεψε στη Βενεζουέλα στις 18 Φεβρουαρίου, μετά από περισσότερο από δύο μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Ο Ούγκο Τσάβες κρατούσε τα ηνία της χώρας επί 14 έτη και είχε αναδειχθεί νικητής και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Επταήμερο πένθος

Στη χώρα κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος, ενώ αναστέλλονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, οπότε και θα γίνει η κηδεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα.

«Η κηδεία και τα μεταθανάτια αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν θα γίνει «Χριστιανική ταφή» του Τσάβες.

«Την Παρασκευή στις 10 π.μ.( ώρα Βενεζουέλας) , θα έχουμε την επίσημη τελετή στην Στρατιωτική Ακαδημία», είπε ο Χούα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Τσάβες . «Εμείς θα παρέχουμε κάθε διοικητική μέριμνα για το πλήθος των πολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να δουν τον πατέρα τους, τον ελευθερωτή τους, τον προστάτη τους», πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί, η σορός του Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου και απεβίωσε, στην Στρατιωτική Ακαδημία, λίκνο της Μπολιβαριανής Επανάστασης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να αποκαλύψει τη διαδρομή της πομπής.

Εντός 30 ημερών οι εκλογές

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας.

Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου της χώρας, ο κ. Μαντούρο ανέφερε ότι ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του Καράκας, «για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα».

Σε διάγγελμά του προς το λαό της Βενεζουέλας την Τρίτη, ο Μαντούρο χαρακτήρισε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, εντάσσοντας μάλιστα την «επίθεση» στο «μπαράζ των συνομωσιών» οι οποίες εξυφάνθηκαν, κατά τον ίδιο, στη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσάβες.

Είχε ανακοινώσει επίσης την απέλαση του διπλωματικού ακολούθου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαντούρο.

Έκκληση για ενότητα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε την Τρίτη το λαό της χώρας σε ενότητα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην οικογένεια του προέδρου Τσάβες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, πρέπει να δείξουμε τη βαθιά αγάπη μας και το σεβασμό μας στη Βενεζουέλα μας», έγραψε ο Καπρίλες, στέλνοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οπαδούς του Ούγκο Τσάβες.

Facebook Comments