Πρόσωπο έκπληξη φέρεται να είναι ο υποψήφιος αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα τη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα.

Ενδέχεται να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, ή να είναι πρόσωπο που δεν είχε είχε ενεργό συμμέτοχη στην πολίτικη τα τελευταία δυο χρόνια.

Ειδικότερα, στις πρώτες θέσεις της λίστας των υποψηφίων είναι ο ομογενής καθηγητής οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης φίλος του πρωθυπουργού αλλά και ο Γιάννης Μουρμούρας.

Ο Νίκος Οικονομίδης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute. Η έρευνά του εστιάζεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia και Stanford. Είναι Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute, http://www.NETinst.org, που είναι ενα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας.

Ο δικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern.nyu.edu/networks/ κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά απο το περιοδικό The Economist. Έχει συμβουλεύσει την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, τους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Το Βιογραφικό του καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα

Ηλικία: 49 ετών

Ακαδημαϊκοί τίτλοι

Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. (1987)

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Οικονομική Επιστήμη, London School of Economics (1989)

Διδακτορικό στα Οικονομικά,University of London (1992)

Ο Γιάννης Μουρμούρας είναι Καθηγητής Μακροοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (εκλέχθηκε ομοφώνως στη θέση αυτή το 2001 σε ηλικία 36 ετών). Έχει στο ενεργητικό του δεκαετή ακαδημαϊκή προϋπηρεσία σε γνωστά Βρετανικά Πανεπιστήμια (Λονδίνο, Σαουθάμπτον, Εδιμβούργο) ενώ υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Ο Γιάννης Μουρμούρας έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) και σήμερα είναι Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, και Διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου.

Ο Γιάννης Μουρμούρας θεωρείται ειδήμων σε θέματα που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη και είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων πάνω σε αυτό το αντικείμενο: Monetary Policy at the European Periphery (Springer 2000), Οι Νέες Προκλήσεις της Οικονομικής Πολιτικής στην εποχή του Ευρώ (Εκδ. Κριτική 2003), Η Διπλή Κρίση Δημόσιου Χρέους – Τραπεζών (Εκδ. Γερμανός 2013), Μετά τη Διπλή Κρίση (Ιούλιος 2014). Επίσης, ερευνητικές του μελέτες στη δυναμική Μακροοικονομική, στη θεωρία Οικονομικής Πολιτικής, στα Νομισματικά και στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το Oxford Economic Papers.

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να σημειωθούν σε αρκετά υπουργεία, καθώς υπό μετακίνηση ή έξοδο φαίνεται πως είναι οι κύριοι Τσαυτάρης, Γεωργιάδης, Αρβανιτόπουλος και Μιχελάκης.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν η Νίκη Τζαβέλλα και η Σιλβάνα Ράπτη. Επίσης, για το νέο κυβερνητικό σχήμα ακούγονται τα ονόματα των Ανδρέα Λοβέρδου, Πάρη Κουκουλόπουλου, Άννας Ασημακοπούλου, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Κώστα Μαρκόπουλου, Γιώργου Κουμουτσάκου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Η ορκωμοσία αναμένεται την Τρίτη το πρωί, και μετά θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Εξάλλου, στα μέσα Ιουλίου θα «κλειδώσει» και το νέο πρόσωπο επιτρόπου στην Κομισιόν που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη.

Facebook Comments