Η πρόκληση του σινορωσικού οίκου αξιολόγησης
Η πρόκληση του σινορωσικού οίκου αξιολόγησης
Η πρόκληση του σινορωσικού οίκου αξιολόγησης
O νέος οίκος θα δημιουργηθεί με πρότυπο τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης, διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάγκη αντικειμενικών εκτιμήσεων που δεν θα προκαλούν στρεβλώσεις στις αγορές.
«Δεν έχει κανένα νόημα η κοινή πρωτοβουλία Ρώσων και Κινέζων»
Η σινορωσική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους περισσότερους οικονομολόγους. Πολλοί αμφισβητούν ευθέως τη διαφάνεια που υπόσχονται Ρώσοι και Κινέζοι. «Δεν έχει κανένα νόημα η κοινή πρωτοβουλία Ρώσων και Κινέζων», εκτιμά ο Ρούντολφ Χίκελ. Ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης διακρίνει στο εν λόγω εγχείρημα μια προσπάθεια αντίδρασης της Μόσχας και του Πεκίνου στη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ που κορυφώνεται με τη σύσταση μιας κοινής ζώνης ελευθέρου εμπορίου. Και όπως υπογραμμίζει: «Αυτό που είναι σημαντικότερο είναι μια συνολική ρύθμιση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης που ήδη υπάρχουν. Έχει καθοριστική σημασία να απαγορευθεί στο μέλλον, αυτοί που αξιολογούνται να χρηματοδοτούν ταυτοχρονα τους οίκους αξιολόγησης».
Υπό την έννοια αυτή, η σινορωσική πρωτοβουλία έχει περισσότερο συμβολική παρά οικονομική σημασία και «δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν», εκτιμά ο καθηγητής Χίκελ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πρότζεκτ που μπορούν να ενισχύσουν την εμπορική συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου από τον κοινό οίκο αξιολόγησης.
Το γεγονός ότι Κίνα και Ρωσία υπογραμμίζουν τη σημασία του κοινού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια συγκάλυψης των διαφωνιών που σημειώνονται σε άλλα οικονομικά πεδία, λέει ο γερμανός οικονομολόγος που ,σημειωτέον, ανήκει στους σκληρούς επικριτές των μεγάλων δυτικών οίκων αξιολόγησης.
Και ρωσικές επιφυλάξεις
Ο Ρούντολφ Χίκελ υπενθυμίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης επιβιώνουν χάρη στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και ακριβώς στο σημείο αυτό αντιμετωπίζουν προβλήματα οι δύο εταίροι. Άλλωστε, η Μόσχα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο αρνητικών αξιολογήσεων από τους τρεις μεγάλους δυτικούς οίκους. Τα ρωσικά κρατικά ομόλογα έχουν δεχθεί κάκιστους βαθμούς.
Επιφυλακτικοί έναντι του σινορωσικού εγχειρήματος δεν είναι μόνον οι δυτικοί οικονομολόγοι. Ο ρώσος οικονομολόγος και ειδικός σε χρηματοπιστωτικά θέματα, Ιγκόρ Νικολάγιεφ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πρωτοβούλια Μόσχας και Πεκίνου. «Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αποκτήσει εμπιστοσύνη σε διεθνές επίπεδο ένας νέος οίκος αξιολόγησης», επισημαίνει ο Νικολάγιεφ, παραπέμποντας στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει κάθε νέο εγχείρημα στο πεδίο αυτό. Προς το παρόν, πάντως, ο υπό σύσταση οίκος θα αξιολογεί τα κοινά επενδυτικά προγράμματα.
Σε μια δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η αξιολόγηση τρίτων. Ο καθηγητής Χίκελ εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι το πρότζεκτ δεν θα μακροημερεύσει.
Facebook Comments