Δημοπρατείται το Μουσείο Τσιτσάνη
Το Μουσείο Τσιτσάνη, ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού, δημοπρατείται σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Νομό Τρικάλων
Το Μουσείο Τσιτσάνη, ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού, δημοπρατείται σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Νομό Τρικάλων
Μετά την σχετική έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, δημοπρατείται. Πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».
Το κεντρικό κτήριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάγεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο δεύτερος όροφος – με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, – εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α.. Για την επανάχρηση του κτηρίου,απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου, ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.
Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτηρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτηρίου, σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος, με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος με αναφορές στη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο, που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.
Πλέον, προχωρά η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από τον Δήμο Τρικκαίων, που είναι ο φορέας υλοποίησής του. Το έργο είναι μέρος της πράξης του ΕΣΠΑ «Προστασία – ανάδειξη του υπό δημιουργία κέντρου ερευνάς «Βασίλη Τσιτσάνη». Το 2ο έργο που εντάσσεται σε αυτήν αφορά στην προστασία και ανάδειξη παλαιού λουτρού, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τη 19η Ε.Β.Α.. Έτσι, το σύνολο του έργου φτάνει περίπου τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Βασίλης Τσιτσάνης
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και μεγάλωσε ως μέλος μιας εξαμελούς οικογένειας (τρία αγόρια και ένα κορίτσι). Όταν ο Ηπειρώτης πατέρας του, που έπαιζε με το μαντολίνο του κλέφτικα τραγούδια, πέθανε το 1926, ο 11άχρονος τότε Βασίλης Τσιτσάνης άρχισε να ασχολείται με το μαντολίνο αυτό, το οποίο μετέτρεψε σε μπουζούκι, και γυρνούσε τα μαγαζιά της περιοχής, ώστε να συμπληρώνει το εισόδημα της οικογένειάς του.
Το φθινόπωρο του 1936 ο Τσιτσάνης επισκέπτεται την Αθήνα για να σπουδάσει Νομική, αλλά γρήγορα στρέφεται στη μουσική. Η πρώτη του εμφάνιση είναι σε ηλικία 22 χρόνων στο μαγαζί «Μπιζέλια», ενώ σύντομα γνωρίζεται με τον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο, ο οποίος τον πηγαίνει στην Odeon, όπου και ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το 1938, ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, την «Αρχόντισσα». Στην Κατοχή ανοίγει το «Ουζερί Τσιτσάνη», στην οδό Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, και ηχογραφεί – εκείνη την περίοδο – ορισμένες μόνο από τις μεγάλες επιτυχίες του («Αχάριστη», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Μπαξέ Τσιφλίκι», «Νύχτες Μαγικές», «Όταν συμβεί στα πέριξ» κ.ά.). Το τέλος του Εμφυλίου σημαίνει ταυτόχρονα και την πλήρη αναγνώριση του Βασίλη Τσιτσάνη. Τα τραγούδια του αρχίζουν και ακούγονται πλέον πιο ελεύθερα, ενώ ο ίδιος γίνεται ο πρωτοπόρος του λεγόμενου «αρχοντορεμπέτικου», του πρόδρομου του λαϊκού τραγουδιού.
Δημιουργίες του τραγούδησαν ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Μάρκος Μαμβακάρης, ο Στέλιος Κερομύτης, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ενώ συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι Καζαντζίδης, Μπέλλου, Μπιθικώτσης, Διονυσίου, Γαβαλάς, Αγγελόπουλος, Γκρέυ, Πάνου, Λαμπράκη, Κόκοτας, Μαρίκα Νίνου κ.ά.. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, στις 18 Ιανουαρίου του 1984 στο Λονδίνο, ενώ εμφανιζόταν ακόμη στο «Χάραμα», στην Καισαριανή.
Facebook Comments