Τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως σημειώνουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα τον Ιανουάριο, τη στιγμή που αυτός ο μήνας ήταν ο χειρότερος του τελευταίου διαστήματος για τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει κατά 41 μονάδες βάσης τον πρώτο μήνα του έτους, τη στιγμή που τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών στον κόσμο έχουν δει τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, πλην των ισπανικών τα οποία σημειώνουν βελτίωση κατά 15 μ.β. Αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο 12μηνο η πτώση στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τις 400 μ.β.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η βελτίωση δεν αφορά μόνο τους μακροπρόθεσμους τίτλους. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση στα 2ετή και τα 5ετή ομόλογα.Συγκεκριμένα η απόδοση του 2ετούς έχει υποχωρήσει πάνω από 24% μέσα σε αυτόν τον μήνα και η απόδοση του 5ετούς πάνω από 23%, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις σχετικά με την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Μάλιστα, μέσα στον Ιανουάριο οι αποδόσεις του ελληνικού 2ετούς βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ στην ιστορία τους, αγγίζοντας το 1,170%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται  κοντά στις 240 μ.β.

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 2,6% κινήθηκαν και οι αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς ομολόγου και στο 2,685%, ενώ στο 3,658% και στα χαμηλά 12ετίας βρίσκονται οι αποδόσεις του 10ετούς, όταν μόλις πριν ακριβώς από έναν χρόνο άγγιζαν το 8%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments