Wall Street: Τρομάζουν τα υψηλότερα επιτόκια
Ο προστατευτισμός και η αυξανόμενη απειλή των εμπορικών πολέμων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές για το 2018
Ο προστατευτισμός και η αυξανόμενη απειλή των εμπορικών πολέμων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές για το 2018
Ο προστατευτισμός και η αυξανόμενη απειλή των εμπορικών πολέμων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές για το 2018. Από χρηματοοικονομική άποψη, όμως, οι φόβοι αυτοί ίσως να είναι υπερβολικοί.
Διόρθωση των αγορών είναι πιθανότερο να συμβεί μετά την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, την αύξηση του πληθωρισμού ή την ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών του αναμενομένου από τις εταιρείες. Μία από αυτές τις εξελίξεις μπορεί ήδη να λαμβάνει χώρα. Ενδεικτική ήταν η πτώση των αμερικανικών χρηματιστηρίων μέσα στην εβδομάδα. Προκλήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, υπερβαίνοντας το 2,7%. Κατόπιν τούτου, η Wall Street παρουσίασε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον περυσινό Μάιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η επιβολή δασμών δεν θα πλήξει συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρείες της οικονομίας. Ιδιαίτερα αν υπάρξουν αντίποινα στις αμερικανικές εξαγωγές από άλλες κυβερνήσεις υπό τη μορφή δασμών ή ποσοστώσεων.
Aπό τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει τα πιο επιβλαβή μέτρα στο παγκόσμιο εμπόριο από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με την Global
Trade Alert. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κατέστησαν σαφή τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προκάλεσαν την πτώση του δολαρίου και τον προβληματισμό των επενδυτών. Την περασμένη εβδομάδα, επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές των πλυντηρίων και των ηλιακών πάνελ, εφαρμόζο-ντας μέτρα που επηρεάζουν τις ασιατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι θα υπάρξουν αντίποινα από την Κίνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας JPMorgan, οι ΗΠΑ συγκρούονται για εμπορικά θέματα με διάφορες χώρες εδώ και δεκαετίες. Ολο αυτόν τον καιρό η επίδραση στις αγορές ήταν αμελητέα. Ομως οι εμπορικές διαμάχες ίσως να μην επιδεινωθούν μέσα στο 2018, δεδομένου του κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο κινούνται στους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές μπορεί να έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του Τραμπ, απορροφώντας τους κραδασμούς στις τιμές των μετοχών. Οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων είναι χαμηλότερες σε χώρες που έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μετοχές στο Μεξικό και στον Καναδά, δύο χώρες που δέχθηκαν ευθεία απειλή από τις ΗΠΑ ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής.
Παράλληλα, όμως, η πτώση των αμερικανικών και κατ’ επέκταση των διεθνών χρηματιστηρίων δεν συσχετίζεται με την ανησυχία για την εξάπλωση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Wall Street παρουσιάζει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από τον Νοέμβριο του 2016. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζέφρεϊ Γκάντλας της Doubleline Capital είχε δηλώσει στις 10 Ιανουαρίου ότι ο δείκτης S&P 500 θα αναρριχηθεί ακόμη 15%, αλλά θα έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Αυτό που θα προκαλέσει αυτήν την πτώση θα είναι τα ομόλογα. Από τις 10 Ιανουαρίου ο κ. Γκάντλας είχε δηλώσεις ότι αν οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπεράσουν το 2,63%, τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, με αποτέλεσμα να τρομάξουν οι αγορές. Αυτή την εβδομάδα, οι αποδόσεις έφθασαν το 2,73%.
Facebook Comments