Κλάους Ζίμερμαν: Η καινοτομία η μόνη λύση για την Ελλάδα
Mόνο μέσω της καινοτομίας μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Mόνο μέσω της καινοτομίας μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ως διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα:
α) καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης όσον αφορά τον δείκτη Επιδόσεων στην Καινοτομία,
β) δαπανά ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη περίπου το 0,67% του ΑΕΠ της έναντι ποσοστών 2,5% με 3% που δαπανούν άλλες χώρες της ευρωζώνης και
γ) βρίσκεται στην 72η θέση (μεταξύ 189 χωρών) όσον αφορά το δείκτη ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επίσης, ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι «το τρέχον περιβάλλον της κρίσης, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη χώρα να απαλλαγεί από εμπόδια του παρελθόντος και να εκμεταλλευτεί τα κρυφά ατού της, που είναι:
– Τα πρότυπα ερευνητικά της κέντρα, όπως ο Δημόκριτος στην Αθήνα, το FORTH στην Κρήτη και το CERTH στη Θεσσαλονίκη.
– Ο τεράστιος αριθμός κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών που εργάζονται εκτός της χώρας (επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που “εξάγει” περισσότερους επιστήμονες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ από όσους καταφέρνει να κρατήσει στο εσωτερικό της).
– Ο ικανοποιητικός αριθμός μικρών, αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αναπτύξει νέες ιδέες πχ στις τηλεπικοινωνίες ή στην ενέργεια.
– Το ελκυστικό κλίμα και η γενικότερη ποιότητα ζωής στη χώρα, τα οποία θα έπρεπε να καταστήσουν την Ελλάδα μαγνήτη για ταλέντα απ όλο τον κόσμο».
Ο καθηγητής Ζίμερμαν υπογραμμίζει ότι προκειμένου το πολιτικό σύστημα να δημιουργήσει ένα όραμα για καινοτομία στη χώρα και «να ξεκλειδώσει κρυμμένα ατού της», εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν τα εξής πέντε βήματα:
1. Να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας
2. Να γίνουν επενδύσεις στα εφαρμοσμένα πρότυπα ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα πρέπει να οργανωθούν κατά γεωγραφικές ενότητες
3. Να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργασίας μεταξύ της έρευνας και των επιχειρήσεων
4. Να δημιουργηθούν πολιτικά αυτόνομοι ερευνητικοί οργανισμοί που θα παρέχουν χρηματοδοτήσεις μόνο με βάση την αξία και την ποιότητα της έρευνας
5. Να επεκταθούν αυτά τα δίκτυα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα ερευνητικά εγχειρήματα της ισχυρής ελληνικής διασποράς.
Τέλος, κλείνει με την παρατήρηση ότι «το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να μεταμορφωθεί σε πραγματικό κόμβο καινοτομίας, θα εξαρτηθεί πέρα από τις επενδύσεις, στην υπέρβαση των διαπλεκόμενων συμφερόντων και στην αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία της ανάγκης αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει ένα καλύτερο μέλλον».
Facebook Comments