Tο οριακό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της έχει φέρει το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη πιο κοντά από ποτέ, εκτιμά σχόλιο τηςDeutsche Welle. Παρ όλα αυτά ο σχολιαστής Μαξ Χόφμαν επισημαίνει ότι υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι που μιλούν κατά της επαλήθευσης του δυσμενούς σεναρίου.

Πρώτον, δεν είναι τόσο απλή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ με τη μορφή ατυχήματος, το λεγόμενο «Graccident». Όπως υπογραμμίζεται, «τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός».

Ο αρθρογράφος αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες και υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».

Ο δεύτερος λόγος κατά ενός Grexit είναι ότι δεν θα ήταν απαραίτητα η «φθηνότερη» λύση. Όπως τονίζεται, «σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας». Ο τρίτος λόγος είναι γεωπολιτικής φύσεως. Δεδομένου ότι, όπως λέγεται, η χώρα είναι μέρος της «ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από τη Μεσόγειο», ο αρθρογράφος διερωτάται αν «τα κράτη-μέλη επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν μία τέτοια χώρα σε πλήρη απομόνωση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές επιπτώσεις».

Το τέταρτο επιχείρημα είναι ότι «ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί» την κατάσταση. «Σημείο καμπής» χαρακτηρίζει ο σχολιαστής το πρόσφατο Γιούρογκρουπ στη Ρίγα, όπου κυριάρχησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ώθησε τον έλληνα πρωθυπουργό σε ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής του ομάδας. Τελευταίος λόγος κατά του Grexit είναι η εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου «θα κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα των περασμένων δεκαετιών. Οι ισχυροί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν με όλα τα μέσα», υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

«Τελευταία διέξοδος δημοψήφισμα»

Η διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σχολιάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο άφησε ανοικτό ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Υπό τον τίτλο «Τελευταία διέξοδος δημοψήφισμα» ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στις Βρυξέλλες. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης με τις πολιτικές του προσεγγίσεις. (…) Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν από την Ελλάδα κυρίως ένα πράγμα: να συνεχίσει τη σκληρή λιτότητα». Ο σχολιαστής παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε πάντα «έξυπνη» τακτική τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η πολυφωνία από την Αθήνα προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στις Βρυξέλλες.

Αλλά αυτό που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα είναι διαμετρικά αντίθετο σε σχέση με το πρόγραμμα με το οποίο ο Τσίπρας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου», επισημαίνει ο αρθρογράφος και υπογραμμίζει: «Το ό,τι θέλει να ρωτήσει τους Έλληνες είναι μία κανονική, δημοκρατική διαδικασία».

Διαφορετική προσέγγιση του ίδιου θέματος επιχειρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «τρεις μήνες μετά την εκλογική του νίκη ο έλληνας πρωθυπουργός (…) φαίνεται να προετοιμάζεται για μία έκτακτη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα». Ο γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί ότι οι τελευταίοι μήνες κατέδειξαν ότι είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιθανό το σενάριο του δημοψηφίσματος.

«Ενισχυμένος από ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα ο Τσίπρας θα μπορούσε, μετά από την αναπόφευκτη ρήξη με ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων, να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους κόλπους του κόμματός του», επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στην αδιάλλακτη στάση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει, το 2011 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποτύχει σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, αυτό που ήλπιζε ο Παπανδρέου να αποτελέσει «κίνηση απεγκλωβισμού» κατέληξε να γίνει «χτύπημα νοκ άουτ».

Facebook Comments