Ο άμεσος οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνης θα ήταν μικρός, εκτιμά η Moody’s σε σημερινή της έκθεση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπονόμευε την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιο άμεσο σοκ εμπιστοσύνης, καθώς και αναταραχή στις αγορές των κρατικών ομολόγων.

Στην έκθεσή της με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ίσως είναι διαχειρίσιμη, αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμώνται», η Moody’s αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει την χρεοκοπία. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής σημαίνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας, ή εξόδου, αυξάνεται.

«Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας δεν πρέπει να υποτιμάται», αναφέρει ο Άλιστερ Γουίλσον, γενικός διευθυντής του τμήματος Global Sovereign Risk.

«Ο άμεσος αντίκτυπος ίσως είναι περιορισμένος λόγω των περιορισμένων εμπορικών δεσμών της Ελλάδας και της χαμηλότερης έκθεσης που έχουν οι αγορές άλλων χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα. Ωστόσο, μια έξοδος θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να προκαλέσει σοκ εμπιστοσύνης και αναταραχή στις αγορές των κρατικών ομολόγων».

Η έκθεση επισημαίνει ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε το εκλογικό σώμα της χώρας φαίνεται να επιθυμούν μια έξοδο. Οι αρχές της ευρωζώνης έχουν επίσης ένα κίνητρο για να αποφύγουν το ενδεχόμενο εξόδου, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό προηγούμενο και θα παγίωνε τις ζημίες των θεσμών της ευρωζώνης από τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η αλυσίδα των γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Η Moody’s αναμένει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, εάν υπάρξει έξοδος, θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο, υπονομεύοντας την ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να είναι μη αναστρέψιμη.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελούσε παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι στο μέλλον», δήλωσε ο Γουίλσον. «Αυτό αναπόφευκτα θα επηρέαζε την πορεία των μελλοντικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα αύξανε, έστω και λίγο, την πιθανότητα και αυτοί να καταλήξουν σε χρεοκοπία και έξοδο.”

Ένας αμεσότερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι το σοκ στην εμπιστοσύνη πλήττοντας τη λειτουργία των αγορών κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη. Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρότερος συγκριτικά με το 2012, εν μέρει λόγω του ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε ισχυρότερη θέση συγκριτικά με τρία χρόνια νωρίτερα. Ο τρόπος με τον οποίο οι φορείς των πολιτικών αποφάσεων θα χειριστούν μια πιθανή έξοδο θα καθορίσει και την έκταση της μετάδοσής της, αναφέρει η έκθεση.

Αν επέλθει τέτοιο σοκ στην εμπιστοσύνη, θα ήταν ιδιαιτέρως αρνητικό για τις χώρες της περιφέρειας με υψηλά και αυξανόμενα χρέη και συνεχείς δυσκολίες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
 

Facebook Comments