FT: «Το Grexit η καλύτερη λύση σε έναν αποτυχημένο γάμο»
Με έναν «αποτυχημένο γάμο» παρομοιάζουν τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την υπόλοιπη ευρωζώνη οι Financial Times.
Με έναν «αποτυχημένο γάμο» παρομοιάζουν τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την υπόλοιπη ευρωζώνη οι Financial Times.
Η μόνη λύση σε αυτό το δίλημμα είναι το διαζύγιο προσθέτει. Και επισημαίνει ότι «όπως σε κάθε περίπτωση διαζυγίου έτσι και τώρα οι δύο πλευρές θα υποφέρουν οικονομικά, ωστόσο είναι αναγκαίο ένα νέο ξεκίνημα».
Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά και στους κινδύνους ενός Grexit αλλά και στα οφέλη που αυτό θα είχε για την ελληνική πλευρά. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η Γερμανία εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ θα είναι περιορισμένες.
«Για την Ελλάδα μια έξοδος από το ευρώ θα άνοιγε νέες οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες. Θα επέτρεπε στη χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή να χρεοκοπήσει. Θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της «δραπετεύοντας» από το σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας που κατέστρεψε την ελληνική ανταγωνιστικότητα», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Κάτι τέτοιο βέβαια επισημαίνεται ότι θα είχε και αρνητικές επιπτώσεις αν κρίνει κανείς από το παράδειγμα της Αργεντινής. «Μαζικές εκροές καταθέσεων, επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και αύξηση τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα» θα ήταν σύμφωνα με τον αρθρογράφο ορισμένα από αυτά.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σημειώνει θα υπήρχαν και πολιτικά οφέλη. Κι αυτό γιατί «πολλοί Ελληνες νιώθουν ταπεινωμένοι και μια έξοδος από το ευρώ μπορεί να τους απελευθέρωνε ψυχολογικά και να επέτρεπε στη χώρα να νιώσει ότι παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για τον εαυτό της παρά τις όποιες δύσκολες καταστάσεις».
Μάλιστα ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «αυτή η αίσθηση ευθύνης θα επέτρεπε να διορθωθούν και οι ατέλειες του ελληνικού κράτους όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών που έδωσε ώθηση στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στα οφέλη για την Ευρωζώνη. «Τα διαδοχικά πακέτα διάσωσης καλλιέργησαν την οργή στην ευρωζώνη και οδήγησαν στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών. Ενα Grexit θα περνούσε το μήνυμα ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης τελικά έχουν αξία. Επίσης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να ενθαρρύνει χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα απέτυχε να υλοποιήσει».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αυτοί που αντιτίθενται σε ένα Grexit, φοβούνται ότι μια τέτοια απόπειρα μπορεί να αποδειχτεί επιτυχής. Ανησυχούν ότι αν η Ελλάδα τα καταφέρει μόνη της μπορεί κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται κατά του κοινού νομίσματος, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη διαπίστωση ότι το ευρώ απέτυχε να δημιουργήσει ευημερία και να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. «Χώρες όπως η Γερμανία και η Ελλάδα που συνήθιζαν να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, τώρα απεχθάνονται η μία την άλλη. Παλιά στερεότυπα για την κυρίαρχη Γερμανία και τους τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους “δηλητηριάζουν” την ευρωπαϊκή πολιτική».
Για αυτό, καταλήγει το άρθρο αν η Ελλάδα αποδείξει ότι υπάρχει βιώσιμη λύση εκτός ευρώ τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία “συρρικνωμένη” και συνεπώς μια πιο εύκολα διαχειρίσιμη Ευρωζώνη».
Facebook Comments