Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Forbes, το οποίο καλεί τη Γερμανία να συμφωνήσει, κάνοντας κάποια κίνηση προς την Ελλάδα σε σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις, για να σώσει παράλληλα και το ευρώ.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Γερμανία ξεκίνησε και έχασε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σήμερα ασκεί πιέσεις για την συνέχιση της λιτότητας σε μια ανεμική ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προσκρούουν σε μια ευρεία συντηρητική συναίνεση, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να υπερνικήσει τη γερμανική αντίσταση με την επεκτατική νομισματική της πολιτική παρέχοντας ανάσα στην οικονομία, παρά τα άδεια κρατικά ταμεία, σημειώνεται στο άρθρο .

Όπως επισημαίνεται, τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση όρισε το χρέος στα 280 δισ. ευρώ. Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Σ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ανοησίες» τη διασύνδεση των πολεμικών χρεών με τις τρέχουσες συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Το θέμα ωστόσο είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται χλευασμού, επισημαίνει το περιοδικό, ούτε μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα νομικά, ενώ κάνει αναφορά στον Γερμανό πρόεδρο Γ. Γκάουκ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει τις ιστορικές της ευθύνες έναντι της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, το περιοδικό Forbes τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λεηλατήθηκε η ελληνική οικονομία, καθώς αγαθά και πρώτες ύλες απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς να καταβληθεί η όποια πληρωμή.

Η Ελλάδα ανέλαβε το κόστος της κατοχής, ενώ η κεντρική τράπεζα παραχώρησε άτοκο δάνειο στη ναζιστική Γερμανία, υπογραμμίζει το Forbes.

Το περιοδικό εξηγεί ότι το δάνειο που παραχωρήθηκε ανέρχονταν στα 500 εκ. μάρκα, στα τέλη του πολέμου, με τη Γερμανία να καταβάλει το 1960 115 εκ. τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για προκαταβολή, ενώ άλλοι για διευθέτηση του ζητήματος.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα θύματα του πολέμου, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας και της Ιταλίας έναντι της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως ήρθε ο καιρός να λύσουν αυτά τα ιστορικά ζητήματα πριν διαπραχθούν νέα ιστορικά λάθη.

Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα πληγεί και το ευρώ, ενώ και η Γερμανία θα αισθανθεί τις συνέπειες και το κόστος καταλήγει το άρθρο του Forbes.

Facebook Comments