Νέες οικονομικές διευκολύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Νέες οικονομικές διευκολύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Νέες οικονομικές διευκολύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Οι νέες μειώσεις των τιμών στο φυσικό αέριο οι οποίες θα φανούν στους καταναλωτές στα τιμολόγια του Μαΐου αλλά και οι συζητήσεις για την θέσπιση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, κατ’ αντιστοιχία όσων ισχύουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποτελούν νέα οικονομικά κίνητρα χρήσης του καυσίμου και μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής για την διεύρυνση της χρήσης ενός οικονομικού καυσίμου από όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου;
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, κατά το διάστημα Οκτώβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015 ήταν χαμηλότερη κατά 29% σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής (Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής), κ. Χρ. Μπαλάσκας, αναμένονται άμεσα και άλλες μειώσεις, ως επακόλουθο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Στο διάστημα Ιουλίου 2013 με Ιούλιο 2014 οι αιτήσεις για αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 90%
Παράλληλα, το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες και σε μια συγκριτική προσέγγιση βασισμένη σε στοιχεία α εξαμήνου 2014 η τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με κράτη όπως είναι η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία (και ακριβότερο από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία).
Συζητείται η θέσπιση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για το φυσικό αέριο
Παράλληλα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τις Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξετάζει την εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, μετά την ισχύ του για τα τιμολόγια ρεύματος. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής, το ενδιαφέρον των οικιακών καταναλωτών επικεντρώνεται στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο, ούτως ώστε να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη τιμή του καυσίμου και να απαλλαγούν από τα προβλήματα που συνδέονται με τις κεντρικές θερμάνσεις.
Οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου αναμένεται να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προσφέρονται μέχρι στιγμής στους χρήστες ΚΟΤ της ΔΕΗ, τα οποία αφορούν σε έκπτωση πάνω από 40% ενώ οι κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ με βάσει όσα ισχύουν σήμερα ορίζονται με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης κλπ.
Οικονομικά κίνητρα και για τις επιχειρήσεις
Με κατεύθυνση την ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση όχι μόνο από την πλευρά των οικιακών καταναλωτών αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων, δρομολογούνται μέτρα για την διευκόλυνση των καταναλωτών φυσικού αερίου. Οι προστατευόμενοι καταναλωτές φυσικού αερίου δεν είναι πλέον μόνο οι οικιακοί καταναλωτές αλλά και άλλοι χρήστες του «πράσινου» καυσίμου όπως είναι μικρομεσαίες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.
Φωτο : α)Νοσοκομείο Ξάνθης , β)Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
Με την ένταξη στην κατηγορία των Προστατευόμενων Καταναλωτών προβλέπεται η αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών:
α) Φορείς που παρέχουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέονται με δίκτυο διανομής αερίου:
• Νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Σχολικά συγκροτήματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
• Αεροδρόμια.
• Σταθμοί πλήρωσης καυσίμου οχημάτων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αποκομιδής απορριμμάτων.
• Κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.
β) Όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τις εταιρείες παροχής αερίου ή τους προμηθευτές αερίου, οι οποίοι αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια συμβολαιοποιημένη κατανάλωση μικρότερη των 10.000 Mwh ετησίως.
γ) Οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, στον βαθμό που παρέχουν θέρμανση στους οικιακούς πελάτες και στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμων και είναι συνδεδεμένες είτε με κάποιο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου είτε με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ φέρνει το φυσικό αέριο στα σπίτια και τις επιχειρήσεις
Facebook Comments