Ανάσα χρηματοδοτική από τον Ντράγκι αναζητά η Ελλάδα
Ανάσα χρηματοδοτική από τον Ντράγκι αναζητά η Ελλάδα
Ανάσα χρηματοδοτική από τον Ντράγκι αναζητά η Ελλάδα
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και τους διεθνείς πιστωτές της “σκοντάφτουν” σε διαφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, καθώς η χώρα οδεύει προς την προθεσμία της αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ στην οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.
Με τον χρόνο να τελειώνει για μία ενδιάμεση συμφωνία την οποία επιδίωκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έως τις 9 Μαίου, η Αθήνα αντιμετωπίζει μία άμεση κρίση ρευστότητας, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί.
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επρόκειτο να αναγνωρίσουν πρόοδο στις πολιτικές συνομιλίες όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι στην Αθήνα ευελπιστούν ότι αυτό θα ωθούσε την ΕΚΤ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο όριο έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους – καλύπτοντας την χρηματοδοτική τρύπα, αναφέρει το Reuters.
Το να πεισθεί η ΕΚΤ και το Διοικητικό της Συμβούλιο που λαμβάνει τις αποφάσεις, που περιλαμβάνει τους επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, θα είναι ωστόσο δύσκολο, όπως δηλώνει στο πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχος.
Το συμβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει αναφορικά με την επιπλέον χρηματοδότηση έκτασης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία παροχής ρευστότητας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το συμβούλιο θα συμφωνήσει για την περαιτέρω επέκταση του ELA για τις εύθραυστες τράπεζες της Ελλάδας. Αλλά αρκετοί αμφιβάλλουν ότι αυτό θα προσφέρει κάτι.
Οι επικριτές, με επικεφαλής την Bundesbank της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει μία πιο σκληρή γραμμή.
“Οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει” δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης. “Αλλά η απόσυρση του ELA συνολικά θα ήταν μία πυρηνική βόμβα”.
Η Bundesbank έχει ταχθεί υπέρ μίας πιο μεγάλης έκπτωσης στην αποτίμηση των τίτλων που οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ως αντάλλαγμα για τα περίπου 77 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.
Αλλά ενώ μία άμεση σύσφιξη δεν αναμένεται, σημειώνει το Reuters, η αντιμετώπιση της Ελλάδας είναι απίθανο να γίνει πιο γενναιόδωρη.
“Η Ελλάδα είναι ένας ολοένα και μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το Διοικητικό Συμβούλιο” δήλωσε ένα άτομο με γνώση των συνομιλιών, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο status quo.
“Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα αυξήσουν το όριο εγγυήσεων 3,5 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια. Είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο ότι θα τροποποιήσουν με κάποιο τρόπο το κούρεμα στις ελληνικές εγγυήσεις”.
Η άνοδος του ορίου των έντοκων γραμματίων θα ερχόταν επίσης σε αντίθεση με την εποπτεία των τραπεζών της ΕΚΤ. Πρόσφατα απεστάλη επιστολή στις ελληνικές τράπεζες καλώντας τις να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στη κυβέρνηση ή σε κρατικούς φορείς, δήλωσε στο Reuters, ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.
“Θέλουν να ακουστούν αυστηροί” αναφέρει ο Martin van Viet, οικονομολόγος στην ING.
“Αλλά η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η Ελλάδα συζητά για μία πιθανή συμφωνία με το Brussels Group. Ο χρόνος τελειώνει. Δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά”.
Facebook Comments