Η αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τη δήλωσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους (credit negative) και θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίησή τους, με την εξάλειψη της ιδιωτικής μετοχικής διάρθρωσής τους και της αυτονομίας των διοικήσεων τους, αναφέρει σε σχόλιό του ο αντιπρόεδρος και τραπεζικός αναλυτής του οίκου Moodys, Νώντας Νικολαΐδης.

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο, η κρατικοποίηση των δύο τραπεζών θα επηρεάσει πιθανόν αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανταγωνιστικότητα των δύο τραπεζών, και θα σημάνει την απώλεια των συνεργειών και των εξοικονομήσεων κόστους που προβλέπονταν από το σχέδιο της συγχώνευσής τους.

«Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα στην Κύπρο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αναβληθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα- επιπλέον των δυσκολιών τους στην άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρεται στο σχόλιο.

«Η κρατικοποίηση θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, επειδή πιθανόν:

1)θα εξαλείψει την ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων τους και θα εξασθενήσει την εταιρική διακυβέρνησή τους,

2) θα εξασθενήσει τη διαχείριση των κινδύνων και θα οδηγήσει πιθανόν σε πιστωτικές αποφάσεις στη βάση μη εμπορικών κριτηρίων,

3) θα περιπλέξει τις λειτουργίες με την αναδιάρθρωση της διοίκησης στο ανώτατο επίπεδο και θα εξασθενήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιδρούν στις εξελίξεις στις αγορές, καθιστώντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές. Πολλά από αυτά ήταν χαρακτηριστικά άλλων κρατικών τραπεζών στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνεται στο σχόλιο.

Facebook Comments