Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε χθες, Πέμπτη, στον Βλαντίμιρ Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιό του για τις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά διαμαρτυρήθηκε για μια εισβολή ρωσικών αρμάτων μάχης που είπε πως έγινε στην Ουκρανία κατά την πρώτη “ουσιαστική” συνάντησή τους.

“Ο ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν το σχέδιό του για την επίλυση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών έπειτα από μια σύντομη συνάντησή τους πριν από μια εβδομάδα στη Γαλλία, όταν είχε γεννηθεί η ελπίδα για μια άμβλυνση της κρίσης.

Παρόλο που η ουκρανική προεδρία δήλωσε πως η χθεσινή συζήτηση ήταν “μακρά και ουσιαστική”, ο εκπρόσωπος του Ποροσένκο υπογράμμισε πως ο νέος ουκρανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε στον Πούτιν για μια εισβολή που όπως είπε πραγματοποίησαν στο ουκρανικό έδαφος τρία άρματα μάχης.

“Ο κ. Ποροσένκο χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση”, έγραψε ο εκπρόσωπος στη σελίδα του στο Facebook αναφερόμενος στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρία άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής διείσδυσαν στο ουκρανικό έδαφος προερχόμενα από τη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Η ένταση συνεχίζεται πάντως στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Ντονέτσκ όπου μια έκρηξη έπληξε το αυτοκίνητο του αρχηγού των εξεγερμένων αυτονομιστών της πόλης, του Ντένις Πουσίλιν, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Ο Πουσίλιν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, δεν βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, αλλά δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Πριν από τη συνομιλία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ποροσένκο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ είχε καταγγείλει “την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις προσπάθειες περιορισμού της βίας”, καθώς και τη συνέχιση της “κατασταλτικής επιχείρησης” του Κιέβου εναντίον της φιλορωσικής εξέγερσης.

Η Ρωσία πρόκειται να υποβάλει ένα σχέδιο απόφασης για το θέμα αυτό ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιτύχει “να αρχίσει (η Ουκρανία) να εφαρμόζει τον οδικό χάρτη”, ο οποίος εκπονήθηκε το Μάιο από τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ, τον Ελβετό Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόσθεσε.

Ο ίδιος ζήτησε εξάλλου να διενεργηθεί επειγόντως έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για χρήση εμπρηστικών βομβών από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και διαψεύσθηκαν από τις ουκρανικές αρχές.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα, δήλωσε αντίθετα ότι η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ρωσίας.

“Πρέπει η Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές. Πρέπει να σταματήσει την αποστολή στις ανατολικές περιοχές τεθωρακισμένων και φορτηγών γεμάτων ένοπλους μαχητές”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά του σχεδίου Ποροσένκο είναι η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων την οποία ζητεί η Μόσχα ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ζώνες των μαχών, όπου 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε δύο μήνες.

Στο Ντονέτσκ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ο αυτοανακηρυχθείς “πρωθυπουργός” Αλεξάντρ Μποροντάι αμφισβήτησε χθες, Πέμπτη, την ικανότητα του Κιέβου να δημιουργήσει τέτοιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Οι συγκρουσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, φιλορωσικού προπύργιου στη περιοχή του Ντονέτσκ όπου οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς νερό και συχνά χωρίς ηλεκτρικό.

Η Ρωσία αύξησε επίσης την πίεση επί του Κιέβου στο μέτωπο του φυσικού αερίου μετά την αποτυχία των συνομιλιών που έγιναν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ η Ουκρανία απορρίπτει τη μείωση της τιμής που προτάθηκε από τη Μόσχα, με κίνδυνο να διακοπούν οι προμήθειες, κάτι που φοβούνται οι Ευρωπαίοι.

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία Gazprom έδωσε προθεσμία στο Κίεβο μέχρι τις 16 Ιουνίου για να αποπληρώσει το χρέος του από το αέριο. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί να περάσει σ ένα σύστημα προπληρωμής που μπορεί να σημάνει το κλείσιμο της στρόφιγγας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε χθες πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση της προθεσμίας και ζήτησε “1,95 δισεκατομμύριο δολαρια μέχρι τη Δευτέρα στις 10:00”.

Facebook Comments