Κύπρος: Η καθαρή νίκη κρύβει τις δυσκολίες – στο 27% η αποχή στον β΄ γύρο
Τα δύσκολα έπονται για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες έλαβε, εκ νέου, από τον κυπριακό λαό ισχυρή εντολή
Τα δύσκολα έπονται για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες έλαβε, εκ νέου, από τον κυπριακό λαό ισχυρή εντολή
Τα δύσκολα έπονται για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες έλαβε, εκ νέου, από τον κυπριακό λαό ισχυρή εντολή πετυχαίνοντας καθαρή νίκη με 56% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Τα αγκάθια τα οποία ο κ. Αναστασιάδης θα αντιμετωπίσει στη νέα προεδρική του θητεία θα είναι κατά κύριο λόγο, οι πολλές αντιθέσεις που θα έχει από την επομένη των προεδρικών εκλογών, αν ληφθεί υπόψη ότι η εκλογή του, έγινε χωρίς κομματικές συμμαχίες ή συνεργασίες.
Αυτό, σημαίνει ότι το πρόγραμμα του προέδρου σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση κοινωνικό – οικονομικών θεμάτων αλλά και στο κυπριακό, θα βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ.
Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ένας πρόεδρος εκλέγεται χωρίς επίσημες ή άτυπες συνεργασίες.
Σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι – με εξαίρεση τον Γιώργο Βασιλείου – εκλέγονταν με συνεργασίες και σχημάτιζαν υπουργικό συμβούλιο με μέλη της εκάστοτε συγκυβέρνησης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου και το γεγονός αυτό από μόνο του θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της εκτελεστικής εξουσίας.
Αναμένουν στη γωνιά τον Αναστασιάδη
Οι ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τον «λαβωμένο ενδιάμεσο» χώρο, έχουν δηλώσει, μετά την εκλογική ήττα του πρώτου γύρου, ότι ο κεντρώος χώρος θα συνεχίσει να υπάρχει ως μία αντιπολιτευόμενη φωνή εντός και εκτός κοινοβουλίου. Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, από τις εσωκομματικές διεργασίες που ήδη άρχισαν και φαίνεται να σπρώχνουν κάποια από τα κόμματα σε φάση εσωστρέφειας.
Στην προεκλογική περίοδο, τα κόμματα του κέντρου που στήριξαν Νικόλα Παπαδόπουλο, δεν διατύπωναν μόνο την αντίθεση τους ως προς τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο εθνικό θέμα, αλλά εξέφραζαν και κάθετες διαφωνίες σε ότι αφορά την κοινωνικό –οικονομική πολιτική του κόμματος της δεξιάς.
Το ΑΚΕΛ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν προτίθεται να δώσει πίστωση χρόνου, προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ούτε για μία μέρα.
Ο γγ του κόμματος της αριστεράς Άντρος Κυπριανού ήταν κατηγορηματικός χθες βράδυ καθώς, όπως είπε, έχει ριζικά διαφορετική αντίληψη στην κοινωνικό- οικονομική πολιτική, από τον κ. Αναστασιάδη.
Ακόμη και στο κυπριακό που υπάρχει ταύτιση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ως προς τη βάση και τη στρατηγική επιλογή επίλυσης του, που είναι η ΔΔΟ, ο κ. Κυπριανού ήταν επίσης έντονος υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης στο κυπριακό «αποδείχθηκε αναξιόπιστος» και ότι δεν τον εμπιστεύεται.
Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, δεν θα δώσει πίστωση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη καθώς, όπως σημείωσε, θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.
Της βουλής τα δύσκολα
Η κυβέρνηση, σύντομα, θα καταθέσει εκ νέου διάφορα νομοθετήματα που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων εναρμονιστικών νομοθετημάτων σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος.
Το μέλλον των εν λόγω νομοθετημάτων κρίνεται εκ των πραγμάτων αβέβαιο.
Η άτυπη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και εν μέρει με την ΕΔΕΚ για την ψήφιση μνημονιακών νομοθετημάτων που βοήθησαν όντως τη χώρα να εξέλθει του οικονομικού προγράμματος, φαίνεται να έχει παρέλθει.
O πρόεδρος επενδύει στη συναίνεση
Ο πρόεδρος, ως μεγάλος νικητής των εκλογών, απέφυγε ψες τις θριαμβολογίες, τα μεγάλα λόγια και τις δεσμεύσεις και περιορίστηκε να επενδύσει στη συναίνεση και στην προοπτική των ευρύτερων συνεργασιών με όλα τα κόμματα.
Φρόντισε από το μπαλκόνι του εκλογικού του επιτελείου, αλλά και από το βήμα του κλειστού γηπέδου Ελευθερία, όπου έγινε η τελετή εγκατάστασης του, να επιμένει στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και στην προοπτική μίας ευρύτερης συνεργασίας.
Η προοπτική τέτοιων συνεργασιών θα φανεί από τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Στα σπάργανα το νέο υπουργικό
Ο κ. Αναστασιάδης στις επόμενες των ημερών θα πρέπει να σχηματίσει το νέο του υπουργικό συμβούλιο.
Στην προσπάθεια του αυτή θα είναι απερίσπαστος και θα είναι μία ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη και τη διακήρυξη του περί ενότητας των πολιτικών δυνάμενων.
Στενοί συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη μετέφερναν ψες στη StockWatch ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης αποδοχής, έστω κι αν θεωρείται δεδομένη η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εισηγηθούν άτομα που πρόσκεινται σε αυτά.
Ωστόσο, υπάρχουν αυτά τα άτομα που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και σεβασμού από την πλειονότητα των κομμάτων.
Επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αλλάξει εκ βάθρων το υπουργικό του συμβούλιο. Υπάρχουν, όπως τόνισαν, πετυχημένοι υπουργοί τους οποίους θα προτείνει να παραμείνουν.
Υπάρχει επίσης προεκλογική δέσμευση ότι το υπουργικό θα διανθίζεται αυτή τη φορά από περισσότερες γυναίκες.
Σήμερα η μόνη γυναικεία παρουσία στο υπουργικό είναι της Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Ένα άλλο δεδομένο που έχει μπροστά του ο πρόεδρος είναι ότι ο Γιαννάκης Κασουλίδης δεν επιθυμεί επαναδιορισμό ως υπουργός.
Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες φέρουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να μετακομίζει στο υπουργείο εξωτερικών και τον Πρόδρομο Προδρόμου που τράβηξε το κουπί της προεκλογικής εκστρατείας εκ μέρους του ΔΗΣΥ, να αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.
Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι ο Μάριος Καρογιάν θα προταθεί για το υπουργείο εξωτερικών, φαίνεται να είναι απόμακρες καθώς από το οικογενειακό του περιβάλλον αναφέρεται ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης σχολιάζοντας χθες βράδυ την εκλογική νίκη του κ. Αναστασιάδη και ερωτηθείς κατά πόσο θα παραμείνει στο υπουργείο υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος για τον ίδιο έχει τελειώσει, παραπέμποντας στη συμφωνία για εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Σε ότι αφορά τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η πρόθεση του προέδρου φαίνεται, με βάση τις πληροφορίες, είναι οριστική. Θα του προτείνει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπ. οικονομικών, αν ο ίδιος το επιθυμεί.
Οι ψηφοφόροι πρόταξαν οικονομία αντί το εθνικό
Στην προεκλογική περίοδο δεν κεφαλαιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε ο τομέας της οικονομίας και παρά το γεγονός αυτό, η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων, με βάση σχετική έρευνα, προέταξε ως κριτήριο για να επιλέξει πρόεδρο την οικονομία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το κυπριακό.
Στο πλαίσιο δημοσκόπησης που έγινε χθες, η πλειονότητα των ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι η θετική ψήφος προς τον κ. Αναστασιάδη δόθηκε:
Πρώτον, γιατί ήθελαν να αποφύγουν το ρίσκο και δεύτερο διότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα οικονομίας.
Ενδεικτική είναι η σχετική δημοσκόπηση εξόδου του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha σύμφωνα με την οποία, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων (61%) ψήφισε τον κ. Αναστασιάδη λόγω των καλών αποτελεσμάτων που είχε η οικονομία.
Σε παρεμφερές ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης, ποιος εκ των δύο υποψηφίων μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού σας, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 46% έναντι 31% του κ. Μαλά.
Στο 27% έφτασε το ποσοστό της αποχής κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του εφόρου εκλογών Κύπρου Κυπριανού, μετά το κλείσιμο των καλπών, μέχρι τις 6 το απόγευμα, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από 80,71% στις προεδρικές εκλογές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές του 2016.
Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 71,88%
Facebook Comments