Eurobank: Μέσω μεταρρυθμίσεων θα αποφευχθούν νέα μέτρα
Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να εξασφαλίσει την αποφυγή λήψης νέων περιοριστικών μέτρων τονίζει μεταξύ άλλων η Eurobank
Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να εξασφαλίσει την αποφυγή λήψης νέων περιοριστικών μέτρων τονίζει μεταξύ άλλων η Eurobank
Σύμφωνα με την ανάλυση, η τοποθέτηση του καθηγητή κ. Γ. Χαρδούβελη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών είναι μια κίνηση που υποδηλώνει την προσήλωση της κυβέρνησης στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δεν αρκεί μόνο αυτή η κίνηση για να εξασφαλιστεί η επιτυχής συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη Εurobank μια σειρά από δράσεις είναι αναγκαίες για:
• Την αποφυγή νέων περιοριστικών μέτρων με σκοπό την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015
• Την ενίσχυση της η αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα
• Τη βελτίωση του το επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ανταγωνισμού με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μείωσης των τιμών.
Η Eurobank συνοψίζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποφυγή λήψης νέων μέτρων στα εξής:
1. Την συνέχιση του εκσυγχρονισμού της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής και του φορολογικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, την παροχή κινήτρων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, κτλ. Κύριο ρόλο σε αυτό το σημείο κατέχει η αναθεώρηση του πλαισίου του ΦΠΑ ώστε να διορθωθούν ήδη γνωστές στρεβλώσεις και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Είναι αναγκαίο εδώ να σημειώσουμε ότι η πιθανή μείωση των φορολογικών συντελεστών – ένα ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό ή νέα κυβέρνηση – θα πρέπει να συνοδεύεται με δράσεις όπως πχ η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε η συνολική επίδραση αν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Με άλλα λόγια ο στόχος του πλεονάσματος του 2014 και των επόμενων ετών δε θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.
2. Τη συνέχιση της ενίσχυσης του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω του διορισμού του νέου επικεφαλής και της συνέχισης της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Οικονομικών προς την ΓΓΔΕ.
3. Τη συνέχιση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας ώστε να περιοριστεί η αντίστοιχη δαπάνη. Οι δράσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την περαιτέρω μείωση της τιμής και της αύξησης της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων.
4. Τη συνέχιση της μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών και η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων. Οι δράσεις για την επίτευξη αυτού του σκοπού περιλαμβάνουν την συνέχιση των συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών φορέων κτλ και περιλαμβάνουν και την υιοθέτηση νομοθεσίας για α) την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων υπό τον έλεγχο του δημοσίου τομέα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και β) την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και των σχετικών υποδειγμάτων βιωσιμότητας (από την 1η Ιανουαρίου 2015) για όλα τα ταμεία που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ΕΤΕΑ.
5. Την αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ μέσω της αναθεώρησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
6. Την επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω της επιτάχυνσης των νομικών ή και άλλων διαδικασιών που απαιτούνται να ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης ή την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Για παράδειγμα το κύριο πρόβλημα όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του δημοσίου έχει να κάνει με την διευθέτηση νομικών ή / και χωροταξικών υποθέσεων ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας θα προχωρήσουν μόνο όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας και η ψήφιση των σχετικών νομοθετημάτων.
Facebook Comments