Με «θετικό μάτι» βλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα το νέο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί αφορούν στο αριθμό των δόσεων, όπως επίσης το ύψος της κατώτατης μηνιαίας δόσης, αλλά και οι συνέπειες που θα έχει ο οφειλέτης που θα διακόψει την πληρωμή των δόσεων.

Στο υπουργείου Οικονομικών προωθούν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο διευκολύνσεων τμηματικής εξόφλησης με το οποίο οι φορολογούμενοι που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτό με ευνοϊκότερους όρους που θα τους επιτρέπουν να είναι συνεπείς.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και αναμένεται να παρουσιαστούν στην τρόικα είναι προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  •     Διάκριση των οφειλών ανάλογα με την προέλευσή τους.
  •     Εξέταση της φοροδοτικής ικανότητας κάθε οφειλέτη.
  •     Καθιέρωση του θεσμού της «προειδοποιημένη καθυστέρησης» στην πληρωμή των δόσεων, που θα διατηρεί ή θα παρατείνει την ισχύ της ρύθμισης, για να μην τη χάνει στην πρώτη δυσκολία ο οφειλέτης.
  •     Άμεση ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα έστω και μία δόση της ρύθμισης την οποία ζήτησε.

Σήμερα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος χορηγεί 48 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών καθώς ο γενικός κανόνας είναι οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 15 – 16. Πάντως, η απειλή των ποινικών διώξεων και κυρώσεων, φαίνεται, ότι θορύβησε πολλούς φορολογούμενους που έσπευσαν στις εφορίες, λειτουργώντας έτσι την τελευταία στιγμή ως μαξιλάρι για τα έσοδα του Φεβρουαρίου. Η αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν η βασική πηγή ενίσχυσης των εσόδων το περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, με αλλεπάλληλες συσκέψεις και οδηγίες, επιχειρείται η επιτάχυνση των αλλαγών στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμού.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν ότι ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα 34 έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων από μόλις 4 τον Ιανουάριο. Όσον αφορά, δε, στους προσωρινούς ελέγχους, ολοκληρώθηκαν 88 από 24 τον Ιανουάριο. Στο πεδίο των αυτοαπασχολούμενων και των ατόμων μεγάλου πλούτου, τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 105 έλεγχοι από 33 τον Ιανουάριο.

Σε χθεσινή νέα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Εσόδων, κατέστη σαφές ότι το υπό σύσταση Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, αναλαμβάνοντας καταρχήν τον έλεγχο όσων δεν μπορέσουν να καλύψουν έως τις 20 Μαρτίου, τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Φορολογικές δίκες-εξπρές
Κατά προτεραιότητα και μέσα σε ένα τρίμηνο από την κατάθεση των δικογράφων, θα εκδικάζονται οι φορολογικές υποθέσεις με αντικείμενο που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, αντί για 1 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά. Σχετική ρύθμιση κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης.

Facebook Comments