Μετοχές: Διόρθωση και ευκαιρία για αγορές ή πανικός και αρχή ενός μίνι-κραχ
Αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες είναι λοιπόν μία υγιής διόρθωση και ίσως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις ή είναι η αρχή του τέλους της bull market και μάλ
Αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες είναι λοιπόν μία υγιής διόρθωση και ίσως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις ή είναι η αρχή του τέλους της bull market και μάλ
Μετά από μία σχεδόν ασταμάτητη bull market η οποία έφτασε τα εννέα χρόνια, με τους διεθνείς δείκτες να χτυπούν πολυετή ή ιστορικά υψηλά, το 2018 επεφύλασσε μία αρνητική έκπληξη για τους εφησυχασμένους διεθνείς επενδυτές, αφού από την περασμένη εβδομάδα το διεθνές selloff στις αγορές εξαφάνισε τα κέρδη που σημείωναν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες από τις αρχές της χρονιάς, με τον ιό της διόρθωσης να μεταδίδεται και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε το μεγαλύτερο σερί απωλειών από την εποχή του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Αυτή η συγχρονισμένη διεθνής βουτιά ήρθε τη στιγμή που μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είχαν αρχίσει να προειδοποιούν για τον κίνδυνο διόρθωσης, με πρώτη την Goldman Sachs και στη συνέχεια την BofA Merrill Lynch, η οποία μάλιστα την Παρασκευή διαμήνυσε μέσω νέου report της ότι από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έχει πατηθεί το κουμπί του sell στις αγορές. Με δήλωσή του ακόμη και ο Λευκός Οίκος τόνισε την ανησυχία του για την διόρθωση, αφού ο Trump έχει εδώ και καιρό συνδέσει ο ίδιος το όνομά του και την προεδρεία του με το ράλι της Wall Street.
Αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες είναι λοιπόν μία υγιής διόρθωση και ίσως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις ή είναι η αρχή του τέλους της bull market και μάλιστα με θόρυβο;
Όπως αναφέραμε, στις 29 Ιανουαρίου η Goldman Sachs έκρουσε πρώτη τον κώδωνα της διόρθωσης σημειώνοντας ότι μία ισχυρή διόρθωση στις παγκόσμιες μετοχές βρίσκεται στον ορίζοντα, αλλά όπως επισημαίνει, οποιαδήποτε τέτοια βουτιά θα αποτελούσε ευκαιρία για νέα είσοδο στις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας, τα προειδοποιητικά σήματα για πτώση κατά 10% με 20% στις τιμές των μετοχών κατά τους προσεχείς μήνες ήδη αναβοσβήνουν. Ο δείκτης της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο της Goldman κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας μια απότομη άνοδο στην αισιοδοξία των επενδυτών. Παρ όλα αυτά, όπως τονίζουν, ο κίνδυνος μιας bear market θεωρείται χαμηλός, καθώς η ισχυρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί λόγο για να παραμείνει κανείς bullish στις διεθνείς αγορές.
“Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η διόρθωση θα είναι παρατεταμένη ή θα εξελιχθεί σε μια bear market”, τονίζει η Goldman Sachs. “Ιστορικά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα διορθώσεων που είναι βραχύβιες και δεν μετατρέπονται σε bear markets που συνήθως συνδέονται με την αδύναμη οικονομία”.
Στη συνέχεια, η BofA την περασμένη Παρασκευή προειδοποίησε ότι ο δείκτης “Bull & Bear” της BofA που “μετρά” το κλίμα της αγοράς, σημείωσε άνοδο στο 8,6 οδηγούμενος από το ρεκόρ εισροών στις μετοχές και γενικευμένη risk-on διάθεση στα assetsυψηλού ρίσκου. Το επίπεδο του 8 είναι το όριο πέραν του οποίου σημαίνει ο συναγερμός του sell.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης έχει προβλέψει με ακρίβεια 11 από τις 11 διορθώσεις από το 2002, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA. Η μέση πτώση των μετοχών από την κορυφή στον “πάτο” ήταν 12% μετά την ενεργοποίηση του σήματος.
«Υπάρχουν τρεις βεβαιότητες στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και οι bear markets», σημειώνει ο Peter Elston, επικεφαλής επενδύσεων της Seneca Investment Managers.Το timing , φυσικά, κάνει όλη τη διαφορά και o Elston βλέπει την bear market να έρχεται στα τέλη του 2019. Σύμφωνα με την Seneca, η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν τώρα και να μειώσουν την έκθεσή τους στις μετοχές.
Όταν οι επενδυτές πραγματοποιήσουν φυγή από τα ETFs θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τρέχουσα διόρθωση στο να καταλήξει σε χιονοστιβάδα, όπως σημειώνει η JPMorgan. Ιστορικά, τα μεγαλύτερα selloffs σημειώθηκαν όταν τα μετοχικά ETFs υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές. Η πρόσφατη bull market οδηγήθηκε και από τις τεράστιες ροές στα ETFs, ενώ από τις αρχές του έτους οι εισροές ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια. Αυτές οι ροές σηματοδοτούν ένα «σημαντικό κίνδυνο» για τις αγορές μετοχών τις προσεχείς εβδομάδες, όπως τονίζει η JP Morgan. “Εάν οι ροές αυτές αρχίσουν να αντιστρέφονται το selloff στις αγορές θα μεγεθυνθεί. Η εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου είδε τις πρώτες εκροές από τα μετοχικά ETFs του έτους. Eάν η τάση συνεχιστεί κα αυτή την εβδομάδα διακινδυνεύουμε μια πιο σημαντική διόρθωση, επισημαίνει η τράπεζα. Προς το παρόν πάντως, η ίδια εκτιμά ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αποτελέσει νέα ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στις μετοχές λόγω και των καλών προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.
Το συγχρονισμένο selloff που ξέσπασε στις μετοχές και τα ομόλογα την τελευταία εβδομάδα μπορεί να είναι μια γεύση του τι θα έρθει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή είναι η προειδοποίηση της Deutsche Bank, η οποία επισημαίνει ότι όλα τα assets από τις μετοχές στα ομόλογα, το πετρέλαιο και τα νομίσματα κινούνται με εξαιρετικά υψηλή συσχέτιση και υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο πόνος του ενός θα εξαπλωθεί γρήγορα στο επόμενο. Όπως προειδοποιεί, σε σχέση με το παρελθόν η πιθανότητα να ξεσπάσει ένα ντόμινο βίαιων διορθώσεων στις αγορές είναι πολύ μεγάλος.
Ο τακτικός δείκτης της Credit Suisse αγγίζει πλέον το υψηλότερο επίπεδο υπερβολής των τελευταίων 12 ετών, ωστόσο η τράπεζα δεν το ερμηνεύει ακόμη ως σήμα πώλησης. “Τόσο ο τακτικός δείκτης όσο και ο δείκτης ψυχολογίας της αγοράς έχουν δώσει πολύ πιο επιτυχημένα σήματα buy παρά sell: η ευφορία διαρκεί περισσότερο από τον πανικό!”, όπως τονίζει ο αναλυτής της τράπεζας,Andrew Garthwaite. “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι εξαιρετικά ισχυρές αναθεωρήσεις κερδών, τα υψηλά risk premiumsστις μετοχές, η υπερβολική ρευστότητα και οι ροές κεφαλαίων, είναι υποστηρικτικά για τις μετοχές”.
Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, αυτό που βλέπουμε είναι μία υγιής διόρθωση η οποία θα δημιουργεί ευκαιρίες για τους επενδυτές μετοχών.
«Μην ακολουθείτε τον παγκόσμιο πανικό και πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε ακόμα», σημειώνει από την πλευρά της η UBS. Η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της κερδοφορίας, καθώς και η συνέχιση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα. Η μεγαλύτερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2016 που σημειώθηκε στην Wall Street την περασμένη Παρασκευή θα πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του δείκτη S & P 500 χωρίς πτώση μεγαλύτερη από 5% για περισσότερες από 400 ημέρες, που είναι το μεγαλύτερο σερί από το 1950. “Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να μειώσουμε την έκθεση στις μετοχές”, σημειώνει UBS. “Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον πρόσφατο ρυθμό, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αρχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω ή εάν αρχίσουν να στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες περισσότερα επιθετικά σήματα, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτήν την προοπτική “.
Οι επενδυτές μετοχών πρέπει αυτή τη στιγμή να έχουν βαρύ στομάχι και να αντέξουν καθώς θα αποζημιωθούν εάν παραμείνουν στις αγορές, σύμφωνα με την AMP Capital Investors.
“Είναι πιθανό ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο αυτή η πτώση είναι πιθανό να είναι απλώς μια καθυστερημένη διόρθωση, μία υποχώρηση της τάξης του 10% περίπου, παρά μια σοβαρή bear market”, όπως επισημαίνει το fund.
Facebook Comments