Ο Αναστασιάδης αντιμέτωπος με το Κυπριακό – ο παράγοντας “Ερντογάν”
Οι σχολιαστές των γερμανικών εφημερίδων εστιάζουν στο αποτέλεσμα των κυπριακών προεδρικών εκλογών
Οι σχολιαστές των γερμανικών εφημερίδων εστιάζουν στο αποτέλεσμα των κυπριακών προεδρικών εκλογών
Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου απασχολεί μερίδα του γερμανικού Τύπου. Οι σχολιαστές εστιάζουν κατά κύριο λόγο στο Κυπριακό και επιχειρούν να αναλύσουν αν και κατά πόσο είναι εφικτή η λύση του χρόνιου εθνικού ζητήματος.
«Ο νικητής των εκλογών Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να εξακολουθήσει να ασχολείται με ένα πολύ παλιό πρόβλημα», σχολιάζει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση και διερωτάται: «Μπορεί να επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του μεσογειακού νησιού; Μια απάντηση αναζητείται μάταια εδώ και δεκαετίες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το Focus υπενθυμίζει την αποτυχία των πρόσφατων διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι «οι συνομιλίες οδηγήθηκαν τον Ιούλιο σε αδιέξοδο και απέτυχαν παταγωδώς». Όπως επισημαίνει το περιοδικό, «ο Αναστασιάδης έχει υποσχεθεί ότι επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Το αν θα κατορθώσει να πετύχει αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα είναι όμως αβέβαιο».
Το Κυπριακό και ο παράγοντας “Ερντογάν”
Το σχόλιο της Tageszeitung ξεκινά από την «ευχάριστη» διαπίστωση ότι «με την επανεκλογή του συντηρητικού Νίκου Αναστασιάδη το διχοτομημένο νησί δεν κινδυνεύει να εκπέσει ξανά στον σοβινισμό. Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε βεβαίως ούτε στην περίπτωση που αναλάμβανε την εξουσία ο αριστερός ανταγωνιστής του Σταύρος Μαλάς, καθώς οι υποψήφιοι των εθνικιστών είχαν ευτυχώς μείνει εκτός κούρσας πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών».
Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «το αν η εκλογή του Αναστασιάδη θα συμβάλει στην άρση της διχοτόμησης παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο. Μετά την αποτυχία του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων (…) πληθαίνουν μεταξύ των τουρκοκυπρίων γειτόνων οι φωνές που τάσσονται υπέρ μιας οριστικής διχοτόμησης. Αυτοί που πραγματικά τους κυβερνούν βρίσκονται στην Άγκυρα κι εκεί ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα βρει λίγους λόγους για να επιτρέψει την ένταξη των Κυπρίων σε ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος. Διότι το πολιτικό όφελος για τον ίδιο θα ήταν υπερβολικά μικρό. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ουσιαστικά έχουν παγώσει. Η ένταξη της Άγκυρας στο ευρωπαϊκό κλαμπ με αντάλλαγμα να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού ήταν πριν από 10 χρόνια μια ελκυστική προοπτική. Σήμερα δεν είναι πια από τη σκοπιά της Άγκυρας».
Ο σχολιαστής εκτιμά ότι «ο προεκλογικός αγώνας στην Κύπρο έδειξε ότι και οι Ελληνοκύπριοι, μετά από δεκαετίες που ήλπιζαν (σ.σ. για επίλυση του Κυπριακού), αρχίζουν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους για ένα κοινό κράτος».
«Ιστορική ευκαιρία»
Πιο αισιόδοξο σε ό,τι αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι αντίθετα το σχόλιο της Frankfurter Rundschau. Ο σχολιαστής εκτιμά ότι η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη συνιστά «ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού».
Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης υπογραμμίζει ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για λύση του Κυπριακού, ένα ενδεχόμενο για το οποίο η νέα πενταετής θητεία του προέδρου Αναστασιάδη συνιστά ίσως την τελευταία ευκαιρία. Ακόμη δεν έχουν χαθεί τα πάντα. Στα βόρεια κυβερνά ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της επανένωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της βόρειας Κύπρου θα ταχθεί υπέρ αυτού και ο νέος πρωθυπουργός. Έτσι διανοίγεται ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας».
Ο σχολιαστής εστιάζει στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και επισημαίνει: «Ας ελπίσουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η νέα του κυβέρνηση θα έχουν το θάρρος να σταματήσουν επιτέλους το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών και θα φανούν ανοιχτοί για μια πραγματικά ομοσπονδιακή λύση. Σε μια περιοχή όπου η ειρήνη αποτελεί ολοένα και περισσότερο άγνωστη λέξη αυτό θα ήταν μια αχτίδα ελπίδας. Και για τον Αναστασιάδη θα μπορούσε να αποτελέσει το έργο με το οποίο ο ίδιος θα περάσει στην Ιστορία».
Facebook Comments