Μαζικό κύμα πωλήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και στην Ευρώπη το μαζικό κύμα πωλήσεων που σαρώνει τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και στην Ευρώπη το μαζικό κύμα πωλήσεων που σαρώνει τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και στην Ευρώπη το μαζικό κύμα πωλήσεων που σαρώνει τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες και το οποίο οδήγησε χθες σε ιστορική “βουτιά” 1.175 μονάδων τον Dow Jones αφαιρώντας του βίαια όλα τα κέρδη του 2018.
Είναι “πολύ τρελό” αυτό που συμβαίνει, δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG στη Μελβούρνη, ενώ πρόσθεσε: “Ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών δεν έχει καταλάβει καν πως συνέβη αυτός ο πανικός”.
Ορισμένες από τις ερμηνείες που δίνονται για τις βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές, περιλαμβάνουν την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων από την αρχή του έτους, την προοπτική πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και ειδικότερα από την Fed στις ΗΠΑ, καθώς και μερικά αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,76, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,65%.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 2,96%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,76% και ο γαλλικός CAC χάνει 2,79%. Στην Ελβετία ο SMI σημειώνει βουτιά 2,8%.
Σε ελεύθερη πτώση και οι δείκτες της ευρωπεριφέρειας, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 2,31%, τον πορτογαλικό PSI χάνει 2,02% και τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει απώλειες 2,63%.
Μίνι κράχ στην Ασία, ιστορική “βουτιά” 4,7% για τον Nikkei
Σε βαθύ κόκκινο κινήθηκαν νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές, με το ιαπωνικό χρηματιστήριο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ειδικότερα, ο Nikkei τερμάτισε με τεράστιες απώλειες 4,7%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του ιαπωνικού δείκτη από την αναταραχή του δημοψηφίσματος για Brexit. Συνολικά ο Nikkei έχει χάσει το 10% των κερδών του από τα υψηλά του προηγούμενου μήνα, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί κατά 1.500 μονάδες ή 6,7%, καταγράφοντας δηλαδή την μεγαλύτερη πτώση από το 1990.
Το ιαπωνικό χρηματιστήριο θα χρειαστεί 3 περίπου μήνες για να ανακάμψει από τις σημερινές απώλειες, Masayuki Kubota, στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής Rakuten Securities. Άλλοι αναλυτές και διαχειριστές χρήματος, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά με αποτέλεσμα η τελευταία διόρθωση στις αγορές να προσφέρει ευκαιρίες αγοράς για τους επενδυτές. Ανάμεσα στις λίγες εταιρείες που έκλεισαν σε θετικό έδαφος ήταν η Mitsubishi Motors, που πέτυχε κέρδη 1,5% μετά τις ισχυρές επιδόσεις γ΄ τριμήνου. Αντίθετα, η Softbank κατέγραψε βουτιά 7,94% και η Fast Retailing 8,14%.
Σε βαθύ κόκκινο και η υπόλοιπη Ασία, με τον ASX 200 στην Αυστραλία να καταγράφει απώλειες 3,2%, ενώ και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Παράλληλα, ήπια πτωτικά κινείται ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν υποχωρεί σχεδόν κατά 5%. Ισχυρή πτώση 1,54% καταγράφει αυτή την ώρα και ο Kospi στη Νότια Κορέα.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται, στο μεταξύ, και τα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 3,28%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες 4,34%.
Υπενθυμίζεται ότι σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα ανεξέλεγκτο sell-off σε κλίμα πανικού καθώς ο Dow Jones έφτασε να χάνει 1.597,08 μονάδες (-6%) στα χαμηλά της ημέρας, υποχωρώντας κάτω και από τις 24.000 μονάδες.
Facebook Comments