Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει οργή σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καλέσει την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, περιλαμβανομένης της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθήσει να κινείται πολύ κάτω από το στόχο του 2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, στην ετήσια επισκόπηση της οικονομίας της Ευρωζώνης που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Eurogroup που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ αν και θα επικροτήσει τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβε στην αρχή του Ιουνίου η ΕΚΤ, αναμένεται να τονίσει ότι αυτά ίσως να μην επαρκούν ώστε να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ο πληθωρισμός ν αρχίσει ν αυξάνεται προς το στόχο του 2%.

“Αν ο πληθωρισμός παραμείνει πεισματικά χαμηλός, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την υιοθέτηση προγράμματος μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων, κυρίως κρατικών ομολόγων ανάλογα με το ποσοστό κεφαλαίου που κατέχει κάθε χώρα στην ΕΚΤ”, αναφέρεται στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ.

Βασική ανησυχία του Ταμείου είναι ότι το πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού περιορίζει τη ζήτηση και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία αν θέλει να μην χάσει μια δεκαετία θα πρέπει ν ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας και ουσιαστικά να τυπώσει φρέσκο χρήμα.

“Αυτό θα ενισχύει την εμπιστοσύνη, θα βελτιώσει τους ισολογισμούς εταιρειών και νοικοκυριών και θα ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό”, σύμφωνα με το προσχέδιο που αποκάλυψαν οι FT.

Facebook Comments