«Τη συνταγή μεταρρυθμίσεις έναντι χρόνου για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στήριξαν όλοι οι συμμετέχοντες», δήλωσε μετά το πέρας της μίνι συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, ο γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως, όμως, διευκρίνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η διασφάλιση περισσότερου χρόνου στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα δεν σημαίνει αλλαγή των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά μια πιο ευέλικτη ερμηνεία τους.

Ο Γκάμπριελ επανέλαβε ότι η διασφάλιση περισσότερου χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων συνιστά αναγκαιότητα, καθώς η μείωσης της ανεργίας –και ειδικότερα της νεανικής ανεργίας- μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον τα κράτη έχουν περιθώρια για επενδύσεις. «Θα καταστρέψουμε την Ευρώπη εάν δεν καταφέρουμε να επανεντάξουμε τους ανθρώπους στον κόσμο της εργασίας», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πέραν του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην συνάντηση έδωσαν το «παρών» οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Δανίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, του Βελγίου, της Μάλτας, της Σλοβακίας και ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Την αντιπροεδρία της Κομισιόν ζητούν οι Σοσιαλιστές

Η μίνι αυτή συνάντηση κορυφής έχει διπλό στόχο: αφενός να συμφωνήσουν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στις προτεραιότητες, αλλά και στις κόκκινες γραμμές για την επόμενη Κομισιόν, και αφετέρου, να εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εγκρίνουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γιούνκερ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ως «αντάλλαγμα» οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αναμένουν να τους δοθούν άλλα αξιώματα εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι συντηρητικός θα πρέπει ο αντιπρόεδρος να είναι σοσιαλδημοκράτης», επισήμανε ο γερμανός πολιτικός. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τον λουξεμβούργιο πρώην πρωθυπουργό στην προεδρία της Κομισιόν, μολονότι εξακολουθεί να ανθίσταται στο ενδεχόμενο αυτό ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Facebook Comments