Η Αργεντινή έκανε τη Δευτέρα ένα πρώτο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, ζητώντας από την αμερικανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δηλαδή 1,33 δισεκ. δολάρια, σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Ο Αργεντίνος οικονομολόγος Ραμίρο Καστινέιρα σχολίασε την ανακοίνωση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για “ένα πρώτο επίσημο βήμα” προς την έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι που “δείχνει την πρόθεση (του Μπουένος Άιρες) να εφαρμόσει την απόφαση” του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Αφού αρνιόταν επί χρόνια να προχωρήσει σε διακανονισμό, η Αργεντινή διακήρυξε το Σαββατοκύριακο την πρόθεσή της να ρυθμίσει την δικαστική διαμάχη της με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που είχαν αρνηθεί το “κούρεμα” του χρέους της χώρας σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα (93%) των ιδιωτών πιστωτών της οι οποίοι συμφώνησαν να περικόψουν τις απαιτήσεις τους κατά περίπου 70%.

Ο δικαστής Τόμας Γκρίζα του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Νέας Υόρκης διόρισε τον δικηγόρο Ντάνιελ Πόλακ ως “ειδικό σύμβουλο” ο οποίος θα αναλάβει να επιβλέπει και να προεδρεύει των διαπραγματεύσεων.

Facebook Comments