Αν παρομοιάσουμε το σχηματισμό της Κυβέρνηση με το κτίσιμο ενός οικοδομήματος, το οικοδόμημα χαρακτηρίζεται κυρίως από τα υλικά, και το σχέδιο στη βάση του οποίου, τοποθετεί τα υλικά που επιλέγει ο Πρωθυπουργός ως αρχιτέκτων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα υλικά της Κυβέρνησης που ορκίστηκε στις 10/6 και το βαθμό ανανέωσής τους.

Ο βαθμός ανανέωσής

Η ανανέωση που έχει επιτευχθεί στο κυβερνητικό σχήμα είναι εντυπωσιακή. Μόλις 3 Υπουργοί (Γ.Βρούτσης, Ο. Κεφαλογιάννη, Δ. Σταμάτης), 1 Αναπληρωτής Υπουργός (Χ. Σταικούρας) και 4 υφυπουργοί (Ν. Μηταράκης, Δ. Κούρκουλας, Α. Παπαγεωργίου, Γ. Μαυραγάνης)  παραμένουν στην ίδια θέση από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς σχημάτισε την πρώτη του (τρικομματική τότε) Κυβέρνηση. Των ανασχηματισμών έχουν επιβιώσει και οι Δ. Αβραμοπουλος, Ν. Δένδιας, Χ. Αθανασίου (έχοντας από μια μετακίνηση σε άλλο υπουργείο) ανεβάζοντας τον αριθμό «της τάξης του 2012» σε 11, σε σύνολο 46 (μαζί με τον Πρωθυπουργό) που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα.

Τα υπόλοιπα 35 πρόσωπα του τωρινού σχήματος εισήλθαν στο σχήμα από εκεί και μετά, πιο συγκεκριμένα: τον Ιούνιο του 2013 (13 εξ αυτών), το Μάρτιο αυτής της χρονιάς (Ν. Ταγαράς, Θ. Λεονταρίδης) και στον τελευταίο ανασχηματισμό 19 νέα πρόσωπα.

Νέα ή Ανακυκλωμένα Υλικά

Και από το βαθμό ανανέωσης, στο βαθμό κυβερνητικής εμπειρίας. Στον τελευταίο ανασχηματισμό ανακοινώθηκαν 19 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων τα 10 συμμετέχουν για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα.

Από την άλλη πλευρά, αν αναζητήσουμε την παλαιότερη συμμετοχή σε Κυβέρνηση, αυτή είναι του Πρωθυπουργού ο οποίος ήταν  Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Τζανετάκη και έπεται ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος που διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας στην Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1993. Ακολουθούν σε «κυβερνητική αρχαιότητα» οι Μ. Χρυσοχοίδης και ο Α. Λοβέρδος που πρωτομπήκαν σε κυβερνητικό σχήμα επί Κυβερνήσεων Σημίτη.

Συγκεντρωτικά, από τους 46 συμμετέχοντες στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, παραπάνω από τους μισούς (25) έκαναν το ντεμπούτο τους στις Κυβερνήσεις Σαμαρά, έναντι 21 που είχαν συμμετάσχει ξανά στο παρελθόν.

Εξ αυτών 3 συμμετείχαν στις Κυβερνήσεις Σημίτη, 11 στις Κυβερνήσεις Καραμανλή, 9 στις Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και 10 στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι κάποιοι εξ όσων συνέβαλαν στη δημιουργία των προβλημάτων επιδιώκουν να συμμετέχουν και στη λύση τους.

Οι Εξωκοινοβουλευτικοί και οι Ατυχήσαντες

Η ισορροπία ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα δεν ανατράπηκε σημαντικά παρά τις φήμες που ακούγονταν πριν την ανακοίνωση του Ανασχηματισμού.

Από τα 46 πρόσωπα της Κυβέρνησης, 40 είναι βουλευτές και 6 είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα 3 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα βρέθηκαν εκτός, προκειμένου να αξιοποιηθούν περισσότεροι βουλευτές: ο νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που αντικαταστάθηκε από τον επίσης εξωκοινοβουλευτικό Γκίκα Χαρδούβελη, ο Θ. Τσαυτάρης και ο Θ.Σκορδάς που μετά από δύο χρόνια αποχώρησαν από το σχήμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν είδαμε ούτε αύξηση των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών, διαμέσου της αξιοποίησης στο νέο σχήμα των «αποτυχόντων» των τελευταίων εκλογών (Α. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Κουμουτσάκος, Χ. Στεφανάδης, Π. Καψής και Συλβάννα Ράπτη), όπως εφημολογείτο τις τελευταίες ημέρες.

Τοποθέτηση χωρίς Θεσμικές Αλλαγές

Ας πάμε να δούμε  τώρα, πώς είναι τοποθετημένα αυτά τα υλικά στο οικοδόμημα. Αυτή τη φορά δεν αποφασίστηκε καμία θεσμική αλλαγή (παρά τις σχετικές εκτιμήσεις), όπως είχαμε ένα χρόνο πριν όταν διασπάστηκαν τα δύο υπερ-υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας ή όταν στην πρώτη Κυβέρνηση Σαμαρά επανήλθαν τα Υπουργεία Μακεδονίας- Θράκης και Ναυτιλίας που είχε καταργήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τα Υπουργεία παρέμειναν αυτή τη φορά ως έχουν, απλώς προστέθηκαν ένας αναπληρωτής Υπουργός στο Υγείας και από ένας υφυπουργός στο Ανάπτυξης, στο Εργασίας και στο Πολιτισμού. Από τους 46 συμμετέχοντες στο σχήμα, οι 19 έχουν το αξίωμα του Υπουργού (όσοι ήταν και πριν), 6 είναι οι Αναπληρωτές Υπουργοί (έναντι 5), 20 Υφυπουργοί (έναντι 17) και φυσικά ένας ο Πρωθυπουργός, που έχει την ευθύνη της επιλογής.

Πράσινο σχεδόν παντού και Νέο Αίμα

Στην τοποθέτηση ανά υπουργείο κυριάρχησαν η αυξημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η είσοδος νέων προσώπων σε περισσότερα από τα μισά Υπουργεία.

Το πράσινο χρώμα δεν είναι μόνο εντονότερο (13 στελέχη του Κινήματος έναντι δέκα που είχε), επιπλέον απλώνεται σε μεγαλύτερη έκταση, καθώς από τα 18 Υπουργεία  (αφαιρώντας το Επικρατείας)  έχει «τοποτηρητή» του στα 13, κάτι που συνέβαινε μόνο σε 9 Υπουργεία μέχρι τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Επίσης, σε 10 από τα 18 υπουργεία βλέπουμε έστω μια προσθήκη στην πολιτική ηγεσία, ενώ και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είναι νέο πρόσωπο, και μάλιστα η πρώτη γυναίκα στην ελληνική πολιτική ιστορία, που τοποθετείται σε αυτή τη θέση. Μάλιστα στα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλαξε πλήρως η πολιτική ηγεσία.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, αν παρομοιάσουμε την Κυβέρνηση με οικοδόμημα, παρατηρούμε,  τη διάθεση για ριζική ανανέωση του σχήματος με ένα ισορροπημένο μείγμα εμπείρων και φρέσκων, τεχνοκρατών και επικοινωνιακών στελεχών. Και αυτό επιδιώκεται χωρίς καμία αλλαγή στη δομή, χωρίς την είσοδο των «ατυχησάντων» των πρόσφατων εκλογών, χωρίς κάποια πρόσωπα που έμεναν αμετακίνητα στις θέσεις τους για 2 χρόνια (Κ. Χατζηδάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Σ. Κεδίκογλου), αλλά με περισσότερο ΠΑΣΟΚ, με νέο αίμα μισά Υπουργεία και πρόσωπα ειδικών αποστολών.

Η Κυβέρνηση, όμως, δεν είναι οικοδόμημα, που παραμένει σταθερό. Πρωτίστως οφείλει να κινείται, να προχωρά για να επιτύχει. Μεγάλη η σημασία έχει λοιπόν η κατεύθυνση που θα δώσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αρκεί να είναι μόνο αρχιτέκτων, αλλά να έχει και γνώσεις μηχανολόγου- μηχανικού.

Όταν δίνεται η κατεύθυνση κάποιοι κινούνται πιο γρήγορα και κάποιοι πιο αργά, κάποιοι βρίσκουν κοινό βηματισμό και κάποιοι όχι. Άλλοι θα θυμίσουν τους προκατόχους τους και άλλοι θα τους οδηγήσουν στη λήθη. Αλλά έτσι είναι η πολιτική και οι κυβερνήσεις, ιδίως οι κυβερνήσεις συνεργασίας, γι’ αυτό άλλωστε γίνονται οι ανασχηματισμοί.

Facebook Comments