Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τις προσφορές του δεύτερου γύρου για την private equity εταιρεία της που έχει έδρα το Λονδίνο, και ελπίζει πως θα την πουλήσει άμεσα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Πέτρος Χριστοδούλου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα.

Ο κ. Χριστοδούλου δεν  διευκρίνισε πόσοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές, αλλά είπε ότι ήταν περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η επιχείρηση διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ και βγήκε προς πώληση τον Ιανουάριο.

Πρόσθεσε ότι η συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής της ΕΤΕ.

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε πως η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα σε νέα έκδοση ομολόγου, μετά την επιτυχημένη έκδοση πενταετών ομολόγων τον Απρίλιο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο χαμηλότερο αυτού των 5 ετών κρατικών ομολόγων.

«Εάν δούμε πως υπάρχει αγορά, υπάρχει ένα φορμάτ το οποίο δεν ανταγωνίζεται με την έκδοσή μας, θα μπορούσαμε να βγούμε στην αγορά πολύ νωρίτερα», σημείωσε.

Ο Παύλος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής στρατηγικής και έρευνας της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η ΕΤΕ δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων ύψους 400 δισ. ευρώ της ΕΚΤ (TLTRO) για να αυξήσει το δανεισμό.

«Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι η έλλειψη εγγυήσεων που να είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε την έκθεσή μας στην ΕΚΤ, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τις βραχυπρόθεσμες θέσεις μας με μακροπρόθεσμες», δήλωσε ο Μυλωνάς.

«Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να δανειστούν περισσότερο και για να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα? Θα μπορούσε να έχει μια δευτερεύουσα επίπτωση που θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Μυλωνάς.

Facebook Comments