Τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά και Άδωνι Γεωργιάδη κατονομάζει στις συνολικά επτά καταθέσεις του ως δωρολήπτες για την προώθηση των συμφερόντων της Νovartis ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Αποσπάσματα από τις καταθέσεις και των τριών προστατευόμενων μαρτύρων παραθέτει η «Κ».

Για την περίοδο υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο μάρτυρας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο θέμα των εμβολίων για τον πανδημικό ιό της γρίπης, καταθέτοντας ότι ο Δ. Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του, ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος «δωροδόκησε τους Θεόδωρο Παπαδημητρίου (γενικό διευθυντή ΚΕΕΛΠΝΟ), τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο». Και προσθέτει: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Κατά τον μάρτυρα, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο της υγείας αφορούσε τον διαγωνισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού έλεγχου του αίματος για τον ιό του έιτζ. Τα διαγνωστικά τεστ διέθεταν μόνον οι εταιρείες Roche και Chiron, που ανήκουν στον όμιλο Novartis. Η προμήθεια ανατέθηκε και στις δύο εταιρείες σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με την Ευρώπη. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

«Αλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει ο μάρτυρας, ο οποίος κάνει λόγο για διακριτική μεταχείριση της εταιρείας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκδοση δελτίου τιμών για την κατ’ εξαίρεσιν τιμολόγηση δύο φαρμάκων της Novartis (Gilenya και Tasygna 150) και τη μη έγκριση ανταγωνιστικού στο Lucentis φαρμάκου. Κατά την εκτίμηση του μάρτυρα, ο κ. Λοβέρδος για την πρώτη περίπτωση έλαβε τουλάχιστον 200.000 ευρώ και για τη δεύτερη περίπτωση έλαβε 70.000 ευρώ.

Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο Φρουζής πήρε από την εταιρεία το ποσό των 120.000 ευρώ για να το παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργείο Υγείας Μάριο Σαλμά. Για τον Σαλμά αναφέρει στην κατάθεσή του ότι «κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων, προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές».

Κατά τον μάρτυρα, επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη εκδόθηκαν δελτία τιμών με αυξήσεις στα φάρμακα της Novartis και κυκλοφόρησαν νέα ακριβά φάρμακα της εταιρείας. Υποστηρίζει δε ότι ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis εκδοτικές του δραστηριότητες. Κατά τον μάρτυρα, ο Φρουζής εκταμίευε ανά διαστήματα χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της Novartis για να δωροδοκήσει τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτριο Λιντζέρη. Οπως επισημαίνεται στην κατάθεσή του, ο Φρουζής ανέφερε ότι «στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου».

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ευνοήθηκαν από απόφασή του να συμψηφιστούν χρέη του Δημοσίου με rebate και clawback και υποστηρίζει ότι την ίδια περίοδο υπήρξε αύξηση των χορηγιών εταιρειών προς την εταιρεία Mindwork, συμφερόντων της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

 

Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία η κατάθεση «Αναστασίου» στην υπόθεση

Ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου», σε κατάθεσή του στις 3 Ιανουαρίου 2018 κάνει λόγο για δωροδοκία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για όσα καταγγέλλει. «Ηταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ. με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών», υποστηρίζει ο μάρτυρας. Σε άλλο σημείο της ίδιας κατάθεσης αναφέρει για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ότι: «Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Σε συμπληρωματική κατάθεσή του στις 26 Ιανουαρίου 2018, ο μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου» εξηγεί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές πώς διαμορφώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για να εξηγήσει ότι το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν διπλάσια από τον μέσο όρο άλλων χωρών της Ε.Ε. «Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς ισχυρίζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως την περίοδο εκείνη, όπου η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εμπορίου, υπήρξε μεγάλη διαφθορά και αδιαφάνεια», καταθέτει.

Αστρονομικός τζίρος

Σχετικά με την εταιρεία Novartis υποστηρίζει ότι «ήταν γνωστή στην αγορά για τις αθέμιτες πρακτικές και την επιθετικότητά της» και ότι το μερίδιό της στην ελληνική αγορά ήταν το τρίτο ψηλότερο στην Ευρώπη (10%), πίσω από την Ελβετία και τη Γερμανία. Ακόμη αναφέρει ονομαστικά συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας, τα οποία όπως τονίζει «έκαναν αστρονομικούς τζίρους σε ετήσια βάση» στην ελληνική αγορά. Ερωτηθείς από τους εισαγγελείς για το μέγεθος της ζημίας για το ελληνικό Δημόσιο, λέει ότι για την περίοδο 2000-2015, «αν η Ελλάδα δαπανούσε για φάρμακα όσο κατά μέσον όρο οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το ελληνικό Δημόσιο θα είχε ξοδέψει συνολικά 19,7 δισ. ευρώ λιγότερα σε ονομαστικές τιμές».

Δύο πρώην πρωθυπουργούς εμπλέκει η «Κελέση»

Γλαφυρές περιγραφές για το πώς χρηματίστηκαν πολιτικά πρόσωπα, αλλά και παράγοντες στον χώρο του φαρμάκου, δίνει σε συνολικά οκτώ καταθέσεις ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη κατάθεση δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2017 ενώ η τελευταία την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Σε αυτές ο μάρτυρας υποδεικνύει ως χρηματισθέντες από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, μεταξύ άλλων, τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αδωνι Γεωργιάδη, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Μεγάλο μέρος των καταθέσεων του μάρτυρα αφορά τους κ. Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και την επίσκεψη Φρουζή στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία, σύμφωνα με τον μάρτυρα, δωροδοκήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Πριν από τα μέσα του 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project. Είχε μαζί του μια μαύρη τσάντα samsonite τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίζει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινου, πράσινου, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά. Το αυτοκίνητο του κ. Φρουζή εισήλθε και στάθμευσε στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ως προς τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι έλαβε 100.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη καταβολή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis. «Χαρακτηριστικά, για το συγκεκριμένο πρόσωπο ο Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε ένα μικρό δωράκι γύρω στα 100 χιλιάρικα», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ως προς τον Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρει ότι εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της εταιρείας. «Πέρα από τα χρήματα που λάμβανε με το βαλιτσάκι, χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία με την επωνυμία computer team η οποία ήταν συμφερόντων του, αλλά δεν φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή νομιμοποιούσε μέρος από τα χρήματα που λάμβανε ο Λοβέρδος».

Ως προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, κατά τον μάρτυρα, είχε πολύ στενή επαφή με τον κ. Φρουζή και μεσολάβησε για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis ύψους 65 εκατ. ευρώ. «Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα ποσό 2 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε. Τα χρήματα αυτά τα πήρε με βαλιτσάκι στο υπουργικό γραφείο».

Για τον Γ. Στουρνάρα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι χρηματιζόταν μέσω της εταιρείας της συζύγου του, η οποία διοργάνωνε ιατρικά συνέδρια, ενώ επιπλέον έλαβε «απευθείας συνολικά ως δώρα τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ».

Tέλος, ο μάρτυρας αναφέρεται στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis περιγράφοντάς τον ως «συγκεντρωτικό, ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο» και καταθέτει ότι προσελήφθη από τη Novartis «λόγω της ικανότητάς του να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους».

 

Facebook Comments