Κατά 2,8 δισ. ευρώ επιδρά η δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αναφερόμενη στην Τριμηνιαία Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία, υπολογίζει τον δυναμισμό και τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε βασικό συντελεστή του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Σε σχέση με την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, η Τριμηνιαία Έκθεση αντλεί στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη «Αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Συγκεκριμένα, η συνολική επίδραση της δραστηριότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας στο εγχώριο ΑΕΠ ξεπερνά σήμερα τα 2,8 δισ. ευρώ. Για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ, ενώ η συνολική επίδραση της λειτουργίας των παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών στην απασχόληση εκτιμάται σε 53.100 θέσεις εργασίας.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, ο κλάδος παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα συμβάλλει κατά 9,6% στο σύνολο του μεταποιητικού τομέα για το 2010, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, μετά τη Σλοβενία (12,7%) και τη Δανία (10,4%).

Η μελέτη επισημαίνει ότι μια σειρά παραγόντων επιδρούν αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και στις προοπτικές ανάπτυξής του, με κυριότερη την έλλειψη ρευστότητας. Η αναγκαία -αλλά και με σημαντικές αρνητικές παρενέργειες- διαδικασία εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η αυξημένη χρήση των οικονομικότερων γενοσήμων φαρμάκων, είναι οι δύο συνιστώσες που οδηγούν τις εξελίξεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όμως, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στη αγορά γενοσήμων διαμορφώνουν μια δυναμική υπέρβασης των αδιεξόδων.

Η υπέρβαση αυτή απαιτεί την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για τον φαρμακευτικό κλάδο, με σημαντικότερες τη λειτουργική αναβάθμιση του ΕΟΦ, την επίσημη, διαφανή καταγραφή της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διευθέτηση των υφιστάμενων χρεών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, την ενίσχυση της έρευνας με στόχο τη συστηματική προαγωγή της καινοτομίας, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτριος Δέμος, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, με εχέγγυα την ποιότητα, την καινοτομία και την ασφάλεια του ελληνικού επώνυμου φαρμάκου, το οποίο εμπιστεύονται ασθενείς στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου.

Facebook Comments