Παρ΄ ότι χθες ο υπ. Οικονομικών κ. Χαρδούβελης αρνήθηκε  να σχολιάσει το ενδεχόμενο νέας έκδοσης άμεσα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επιβεβαιώνουν στο Capital.gr ότι οι σχετικές προεργασίες έχουν ήδη… ωριμάσει. 
 
Την Δευτέρα μάλιστα στο EuroWorkingGroup (EWG) είναι πολύ πιθανό στο περιθώριο της συνάντησης να υπάρξει σχετική ενημέρωση των κοινοτικών εταίρων. 
 
Ο χρόνος έκδοσης πιθανολογείται ότι θα είναι η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.
 
Η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να προχωρήσει σε έκδοση τριετούς ομολόγου, “χαρτί” για το οποίο έχει εκδηλωθεί… σφοδρό αγοραστικό ενδιαφέρον από τράπεζες και επενδυτικά Funds.
 
Απέναντι στο ενδιαφέρον αυτό σχεδιάζεται μία έκδοση η οποία αφενός θα εκτονώσει αυτή την πίεση και θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία χωρίς να ανατρέψει το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει στην έκδοση επταετούς ομολόγου μετά το καλοκαίρι.
 
Οι εκτιμήσεις της αγοράς για ένα ενδεχόμενο τριετές ομόλογο αναφέρονται σε επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο του 3,5%.
 
Το ύψος της έκδοσης εκτός απροόπτου θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προεκλογικής έκδοσης του πενταετούς ομολόγου και θα διευκολύνει με 2,5 – 3 δισ. ευρώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες εάν και εφόσον υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων από την τρόικα.
 
Στο μεταξύ αναμένεται να αλλάξει –και να βελτιωθεί– το ποσοστό του discount με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.
 
Μέχρι σήμερα το discount με το οποίο αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ είναι 15% για τα έντοκα, 33% για τα ομόλογα έως 3 έτη, 45% discount για τα ομόλογα από 3 έως και 5 χρόνια και 54%, για τα ομόλογα διάρκειας 5 έως και 7 ετών.
 
Το discount  αυτό αναμένεται να μειωθεί στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΚΤ όσον αφορά την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Facebook Comments