Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφία ιδιωτών μετόχων (σε ποσοστό περίπου 65%) μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ επίσης είναι η πιο διεθνοποιημένη ελληνική τράπεζα, με κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς να είναι οι βασικοί της επενδυτές, αναφέρει σε επιστολή του στο προσωπικό της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή του στον όμιλο.

«Την περίοδο αυτήν η ΕΚΤ διενεργεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα stress test για 124 τράπεζες της ευρωζώνης. Αντιμετωπίζουμε αυτή την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η Eurobank προσέρχεται με τον ισχυρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Επιπρόσθετα, η Eurobank διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει ως βασικούς μετόχους της διεθνείς επενδυτές υψηλής οικονομικής επιφάνειας, με τεράστια εμπειρία σε αντίστοιχες τραπεζικές συνθήκες, οι οποίοι πριν επενδύσουν σε εμάς γνώριζαν και τη μεθοδολογία των stress test και τα δεδομένα της Τράπεζας. Έχουμε λοιπόν την πεποίθηση ότι η έκβαση θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη και, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, τις οποίες η Eurobank είναι σε θέση να αξιοποιήσει, συνεκτιμώντας ασφαλώς τα δεδομένα της αγοράς» αναφέρει ο κ.Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου έκανε λόγο για τρεις μεγάλες προκλήσεις:

– Την ενεργή διαχείριση των προβληματικών δανείων που, η μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας κληροδότησε. «Είναι υποχρέωσή μας, τόσο προς τους μετόχους μας, όσο και προς την ελληνική αγορά, να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με συνέπεια, ευαισθησία αλλά και αποτελεσματικότητα. Η επιτυχία μας σε αυτό τον τομέα, στον οποίο η Τράπεζα έχει ήδη αναπτύξει πρωτοποριακές δομές και τεχνογνωσία, θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζάς μας» είπε.

– Την ενίσχυση της καταθετικής βάσης, στοχεύοντας σε πελάτες που εμπιστεύονται την τράπεζα, εκτιμούν το επίπεδο υπηρεσιών και την υπευθυνότητα της, προσβλέποντας σε μόνιμες σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος. Η δημιουργία υγιούς ρευστότητας, με κόστος που ανταποκρίνεται στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, είπε, θα είναι η βάση της μελλοντικής της ανάπτυξης.

– Τη διοχέτευση της ρευστότητας της τράπεζας, επιλεκτικά σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της καλής συναλλακτικής συμπεριφοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ικανότητας δημιουργίας και διατήρησης εσόδων, κάνοντας έτσι πράξη το μήνυμα της Τράπεζας: «Υπεύθυνα δίπλα σας». Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας θα συμβάλει στη θωράκισή της αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.

Facebook Comments