Πρόταση στη ΔΕΗ από Μυτιληναίο για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου
Πρόταση προς τη ΔΕΗ για την ανάληψη πλήρως του κόστους αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου,
Πρόταση προς τη ΔΕΗ για την ανάληψη πλήρως του κόστους αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου,
Πρόταση προς τη ΔΕΗ για την ανάληψη πλήρως του κόστους αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά στάνταρντ της Ε.Ε. και να παραμείνει εν λειτουργία, έναντι μακροχρόνιας σύμβασης τροφοδοσίας της «Αλουμίνιον» αλλά και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, κατέθεσε χθες στη ΔΕΗ ο όμιλος Μυτιληναίου.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την προαναγγελία του προς τους αναλυτές για «τρεις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις στον χώρο της ενέργειας», ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος άρχισε να ξεδιπλώνει τα σχέδιά του καταθέτοντας επίσημη πρόταση στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τον ΑΗΣ Αμυνταίου που αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, αφού αν δεν καταφέρει να τον κρατήσει εν ζωή θα πρέπει να διαχειρισθεί πολιτικά τις επιπτώσεις όχι μόνο από την απώλεια περίπου 1.000 θέσεων εργασίας (μονάδες και ορυχείο) αλλά και το πρόβλημα που δημιουργείται με την τηλεθέρμανση στις πόλεις Αμυνταίου και Φιλώτα και τις συνολικότερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δεσμευθεί έναντι της ΓΕΝΟΠ για την παράταση ζωής του Αμυνταίου πέραν της προγραμματισμένης απόσυρσης το 2019, θέμα που διαπραγματεύεται και με τις Βρυξέλλες, η αναγκαία ωστόσο αναβάθμιση προϋποθέτει επενδύσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, τις οποίες η ΔΕΗ δεν μπορεί να σηκώσει λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Ο όμιλος Μυτιληναίου με την πρόταση που κατέθεσε στη ΔΕΗ εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση των 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου και έναντι αυτού η ΔΕΗ να υπογράψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της «Αλουμίνιον» με διάρκεια έως το 2030 για ισχύ 300-400 MW. H ακριβής ποσότητα της ισχύος, σύμφωνα με την πρόταση, θα καθοριστεί ανάλογα με το εάν και πόσες άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Μυτιληναίου συζήτησε το εν λόγω σχέδιο με ενεργοβόρες βιομηχανίες και έχει αποσπάσει την κατ’ αρχήν συμφωνία δύο εξ αυτών. Η διασφάλιση ενός μακροχρόνιου σταθερού ενεργειακού κόστους θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας που είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό και θα μπορεί να σχεδιάσει σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου να βάλει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις της ΔΕΗ και η στήριξη που εμφανίζονται να δείχνουν στο εν λόγω σχέδιο και άλλες βιομηχανίες που προτίθενται επίσης να βάλουν κεφάλαια, αντανακλά την ανησυχία του κλάδου για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις από ένα πιθανό ατύχημα. Ενδεικτική αυτής της αγωνίας είναι η προχθεσινή δήλωση του κ. Μυτιληναίου προς τους αναλυτές: «Για να ανοίξει το παιχνίδι και να μπορέσει να σταθεί η ΔΕΗ όρθια, απαιτούνται και χρήματα και χρόνος. Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και απαιτούνται επενδύσεις και όραμα».
Η βιομηχανία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού σε εφαρμογή των ΝΟΜΕ και της πώλησης λιγνιτικών μονάδων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου στον βαθμό που θα συσπειρώσει γύρω της και άλλες βιομηχανίες, ικανοποιεί και ένα πάγιο αίτημα της ΔΕΗ που ζητούσε να εξαιρεθεί από τα μερίδια που θα πρέπει βάσει του μνημονίου να χάσει στη λιανική αγορά. Ο όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τη ΔΕΗ να απαντήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για το εάν αποδέχεται την πρόταση, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξειδίκευσή της και τη διαμόρφωση μιας οριστικής συμφωνίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για το Αμύνταιο είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με την κινεζική Senhoua, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση.
Facebook Comments