Με «τρύπα» ενός δισ. ευρώ κινδυνεύουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, με τις διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ολόκληρους κλάδους εργαζομένων που διεκδίκησαν την αποκατάσταση των αποδοχών τους και την κατανολή αναδρομικών.

Όπως υπολογίζεται, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει δημοσιονομική «τρύπα» άνω του ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπαλλήλους άλλων ειδικών μισθολογίων.

Κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για αναζήτηση μέσης λύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική».

Ετσι, υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή αναδρομικών με δόσεις τα επόμενα έτη, συμψηφισμό του μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι πριναπό τις Ευρωεκλογές και επανεξέταση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Υπάρχει καταιγίδα προσφυγών στα δικαστήρια κατά μέτρων του μνημονίου, μεταξύ των οποίων το έκτακτο τέλος ακινήτων, οι περικοπές συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ΙΚΑ και τα ειδικά μισθολόγια, την έκτακτη εισφορά, τα εφάπαξ, αλλά και κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.

Ειδικά για το θέμα του εφάπαξ αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση για την κατάργηση του πλαφόν του εφάπαξ για 90.000 – 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, με κόστος που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments