Σε ανακοίνωση σοκ προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ισχυρίζεται ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία κλιμακώνοντας με αυτήν την κίνησα την  ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια του σοβαρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ξεκάθαρα πως τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία και πως η Ελλάδα παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, γίνεται λόγος πως ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ιμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί  την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Τι απαντά το State Department

Να τα βρουν μεταξύ τους, η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το State Department μετά την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας του Μιχάλη Ιγνατίου mignatiou.com, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Facebook Comments