Σε 12,59% ανήλθαν τα κέρδη της αγοράς σε εβδομαδιαία βάση, ενώ η προηγούμενη έντονη ανοδική εβδομάδα απαντάται αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου από την οποία πάτησαν οι επενδυτές και οδήγησαν τον δείκτη μέχρι τις 1.052 μονάδες, τον περασμένο Ιανουάριο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο γενικός δείκτης πέρασε πάλι σε θετικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου με κέρδη 2%.

 

Η προσδοκία ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να μαζέψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα ήταν ο βασικότερος λόγος που συντήρησε τη διαρκή, άνοδο της αγοράς την τελευταία εβδομάδα, τη στιγμή, που μετά την ακύρωση του deal Εθνικής  – Εurobank, αναμενόταν κάτι περισσότερο από…  καταστροφή. Τελικώς, αυτό αποφεύχθηκε και οι διοικήσεις των τραπεζών, ειδικά της Eurobank και της ΕΤΕ πήραν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους.

Eurobank

Η Eurobank, παρά τις διαψεύσεις, συνομιλεί με εγχώριους και ξένους επενδυτές να καλύψουν τα 380 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της συμμετοχής των ιδιωτών. Το συνολικό «άνοιγμα» της τράπεζας διαμορφώνεται στα 4,5 δις. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα εκδώσει Cocos περί το 1,4 με 1,5 δις. ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της τράπεζας φέρεται να έχει έρθει σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους, συνεισφέροντας δύο μισθούς, συγκεντρώνοντας συνολικά 120 εκατ. ευρώ. Παρά τις διαψεύσεις, η MIG διερευνά το να επενδύσει κατ’ ελάχιστο 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το πελατολόγιο του private banking. Η διακύμανση της Eurobank άγγιξε την Παρασκευή το… 40%, με τη μετοχή να κάνει υψηλό στα 0,449 ευρώ και χαμηλό στα 0,30, για να κλείσει με απώλειες, 7,4%, στα 0,35 ευρώ και όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια, με πολλούς από τους συναλλασσόμενους να παίρνουν τα κέρδη τεσσάρων ημερών.


Εθνική

Ως προς την Εθνική, πληροφορίες, οι οποίες όμως, ούτε επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και διαψεύδονται από την τράπεζα, κάνουν λόγο ότι η τράπεζα έχει εξασφαλίσει ήδη τα 500 εκατ. ευρώ από τα περίπου 780 που αποτελούν συνολικά το 10% που θα πρέπει να καλύψουν ιδιώτες. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν αποκλείεται να τραβήξει από το μανίκι της, τον άσο της πώλησης πακέτου μετοχών της Finansbank μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, επιδιώκοντας να διαθέσει το 20%, προκειμένου να συγκεντρώσει περί το 1 δις. ευρώ (στα 5 δισ. υπολογίζεται η αξία της Finansbank). Τα κεφάλαια που χρειάζεται η ΕΤΕ πλησιάζουν τα 10 δις. ευρώ, ενώ εξετάζεται η έκδοση Cocos 2 δις. ευρώ.  Τα Ταμεία δεν πρόκειται να συμμετάσχουν εξαιτίας του βέτο της τρόικα, όπως τόνισε στο “R” ο πρόεδρος του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος. Η μετοχή υποχώρησε την Παρασκευή κατά 6,5%, στα 0,645 ευρώ και διακύμανση 18,70%. Άλλαξαν χέρια δε, περισσότερα από 16 εκατ. τεμάχια.

Ταμπλό

Η πτώση της Πειραιώς ευρώ έχει να κάνει με την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου και η οποία εκτιμ΄ται ότι θα είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία.  Η αντίδραση της Alpha ήταν οριακή, μόλις κατά 0,12%, στα 0,8150 ευρώ.

Κατά τα άλλα, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έδωσε ώθηση στην Ελλάκτωρ, η οποία συμμετείχε και στο roadshow της Πειραιώς στο Λονδίνο. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 8,20%, στο 1,98 ευρώ. Κέρδη 2,21% για τον ΟΠΑΠ, με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης να εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η μετοχή έκλεισε στα 7,31 ευρώ με υψηλό έτους στα 7,76 ευρώ.

Κέρδη σχεδόν κατά 2% για την Τέρνα Ενεργειακή και την Jumbo, κλείσιμο πάνω από από τα 8 ευρώ για τα ΕΛΠΕ και μικρά κέρδη για την Ιντραλότ, αφού υπάρχει η υποψία ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ.

Οι συναλλαγές ήταν χαμηλότερες από την Πέμπτη, διαμορφούμενες στα 57 εκατ. ευρώ (έναντι 67 εκατ. την προηγούμενη μέρα).

Facebook Comments