Ένα μήνα από τις εκλογές του Μαΐου, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα προσπαθούν να στείλουν στους εκλογείς το μήνυμα, ότι έλαβαν το μήνυμα τους.  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επέλεξαν τη λύση διοργάνωσης Συνεδρίων, ενώ τα δύο μεγαλύτερα σε δύναμη κόμματα,  ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν το αποτέλεσμα στα όργανά τους και προχώρησαν στη λήψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών που δείχνουν την εκλογική τους στόχευση (targeting).

Η Νέα Δημοκρατία αποτίμησε τα εκλογικά αποτελέσματα στην Εκτελεστική της Γραμματεία. Από το non paper που εστάλη στα Μ.Μ.Ε. μετά τη συνεδρίαση ας σταθούμε στην εξής φράση: «φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές “εφεδρείες” που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά…».

Ακολούθησε ο ανασχηματισμός, στον οποίο απομακρύνθηκαν μεταξύ άλλων οι Χατζηδάκης, Αρβανιτόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Κεδίκογλου και Σκορδάς που συμβόλιζαν αυτή τη «δύσκολη διετία» και ανάμεσα σε αυτούς που επελέγησαν ως αντικαταστάτες τους στο κυβερνητικό σχήμα ήταν οι Ντινόπουλος, Τασούλας Γιακουμάτος, Παπακώστα, Λαμπρόπουλος, Ορφανός, Δερμεντζόπουλος και  Βούλτεψη.  Κοινό χαρακτηριστικό των νεοεισερχομένων: η συμμετοχή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ τη «χρυσή εκλογικά περίοδο» Καραμανλή και η μη συμμετοχή τους μέχρι σήμερα στις Κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά.

Πολλοί αναρωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα αυτής της επιλογής. Κι όμως το non paper της Συγγρού ανέφερε ξεκάθαρα: «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν «απέναντι» ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου. Δηλαδή μιλάμε για 600 χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που πρέπει να τους κερδίσουμε πίσω, γιατί παραμένουν στην παράταξη».

Όλοι οι προαναφερθέντες που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα εκλέγονται τουλάχιστον από το 2004 μέχρι σήμερα και μπορούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΝΔ, να απευθυνθούν στις εφεδρείες, στους «600.000 που παραμένουν στην παράταξη», ενώ και ο νέος Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, απευθύνεται με τη σειρά του στους παλιούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, που στις ευρωεκλογές του 2009 έφτασαν το 7 %. Κρίθηκαν λοιπόν ως οι πλέον κατάλληλοι για να απευθυνθούν στη βάση της παράταξης, μαζί με άλλους που δεν έχουν τη φθορά της δύσκολης διετίας και να εκφράσουν την κυβερνητική πολιτική με κοινωνικότερο πρόσωπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του  πραγματοποίησε Κεντρική Επιτροπή, στην οποία διατυπώθηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις για τη μετεκλογική πορεία του κόμματος. Αν για τη ΝΔ η στόχευση ήταν στους 600.000 «χαλαρούς», ο ΣΥΡΙΖΑ στη μακροσκελή ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στέκεται περισσότερο στους «απέχοντες»: «πήγαν στις κάλπες 274.660 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012, που μαρτυρά ότι για ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας η εκλογική μάχη ήταν αδιάφορη», αλλά και στους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Το ενδιαφέρον των Μέσων τράβηξε κυρίως αυτό το κάλεσμα για συνεργασία, που συμπεριλαμβάνει η απόφαση της Κ.Ε. προς ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξένισε πολλούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όμως αυτό που οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Αριστεράς περίμεναν να ακούσουν.

Συμπερασματικά, όλοι γνωρίζουν, ότι έχει παρέλθει η εποχή που τα πολιτικά κόμματα εξουσίας, είχαν μια σταθερή εκλογική βάση και επεδίωκαν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους για να επικρατήσουν, όπως συνέβη σε όλες τις εθνικές εκλογές από το 1996 ως το 2007. Από τις 2009 και μετά, όμως, όταν η ΝΔ είδε τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους να απέχουν, τα κόμματα αντιλαμβάνονται ότι πρωταρχικά πρέπει να πείσουν τη δική τους βάση να προσέλθει στην κάλπη και ύστερα να απευθυνθούν σε άλλα εκλογικά κοινά. Αρκεί η συσπείρωση να μην αποκλείει τη διείσδυση.

Τα δύο επιτελεία γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες διεύρυνσης ή οι συζητήσεις περί συνεργασίας με άλλα κόμματα απωθούν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους. Όχι τυχαία, λοιπόν, την περασμένη Κυριακή  είδαμε δύο υψηλόβαθμα, αλλά νέα σε ηλικία στελέχη των δύο κομμάτων, να απευθύνονται  με συνεντεύξείς τους στις κομματικές τους βάσεις.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ενώ επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, απευθύνεται σε «αυτούς που ασπάζονται τις διαχρονικές αξίες τις Παράταξης μας και το ριζοσπαστισμό του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, απέναντι στους λαϊκιστές».

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές “δεξιές στροφές” και υποχωρήσεις» και υπενθυμίζει ότι αν η «Αριστερά ήταν ενωμένη, ο Σαμαράς θα ήταν παρελθόν από το 2012».

Είναι σαν να λένε και οι δύο, απευθυνόμενοι στις «εφεδρείες» τους: Εμείς δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτούς που δεν θέλετε και εσείς (βλ. ΠΑΣΟΚ), ψηφίστε μας για να μην χρειαστεί. Και όλα αυτά την ίδια μέρα που ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος έβαζε φωτιά στις εκλογικές βάσεις των δύο κομμάτων μιλώντας για «θεμιτό μεγάλο συνασπισμό αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία».

Facebook Comments