Το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί, εάν δεν έχουμε (ολοκληρώσει) όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς, δηλώνει ο επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε εκδήλωση του ιστότοπου Euractiv.

«Θα πάρει χρόνο, αλλά δεν υπάρχει επιλογή, πρέπει να αυξήσουμε τις επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γάλλος επίτροπος εστιάζοντας στη διαφθορά.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ οποιαδήποτε νέα εποπτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ‘’ως κανονική χώρα’’».

«Δεν πρέπει να προκύψει τίποτα που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το εν λόγω πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει να έχουμε μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μια εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης, φυσικά με πλήρη δικαιώματα και πλήρη καθήκοντα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς από την Euractiv για τις εξελίξεις στις συνομιλίες αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο επίτροπος επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα φιλόδοξο πακέτο για το χρέος. «Και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους», υπογραμμίζει, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη γαλλική πρόταση, η οποία ουσιαστικά συνδέει τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί, αλλά λιγότερο αυτόματοι.

Όπως σημειώνει, «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση, για να ανακουφίσουμε την Ελλάδα από αυτό το βάρος, που είναι βάρος για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι μέρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, που σημαίνει ότι έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία ανήκει στην Ελλάδα, έχουμε ένα πακέτο για το χρέος και μια επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, η οποία είναι προσαρμοσμένη».

Ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι υπήρξαν βελτιώσεις των οικονομικών δεικτών, αλλά αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να περιμένουν να μεταφραστεί η βελτίωση αυτή σε απτά αποτελέσματα. «Όσο δεν συμβαίνει αυτό, τότε προφανώς και υπάρχει δυσαρέσκεια, γεγονός που συνιστά τροφή για λαϊκισμό και εθνικισμό», προειδοποιεί ο επίτροπος. «Γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, η καταπολέμηση των ανισοτήτων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την Ευρώπη» σημειώνει.
 

Facebook Comments